Na Sudu BiH početak suđenja za zločine u Rudom, Višegradu, Goraždu i Stocu

0
1

Na Sudu BiH početak suđenja za zločine u Rudom, Višegradu, Goraždu i Stocu

Višegrad, Goražde, Rudo – Na Sudu BiH naredne sedmice će početi suđenja u tri predmeta, i to za zločine počinjene u Rudom, Višegradu, Goraždu i Stocu.

U ponedjeljak, 30. maja počet će suđenje Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH), optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Suđenje Miletu Pažinu, Ivici Markoviću te Vidu i Josipu Krešiću, nekadašnjim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženima za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Stoca, počet će u četvrtak, 2. juna.

Isti dan će početi i suđenje Miodragu Mitrašinoviću, optuženom za zločin počinjen u Štrpcima kod Višegrada.

Saslušanje prvih svjedoka na suđenju Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora u junu 1992. godine, planirano je za utorak, 31. maj.

Za ponedjeljak, 30. maj, zakazana je statusna konferencija u predmetu protiv Zulfikara Ališpage, bivšeg komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, optuženog za zločine počinjene u selu Trusina (općina Konjic).

U ovom predmetu, koji prema službenoj stranici Suda, “trenutno ‘miruje’ zbog zdravstvenog stanja optuženog”, posljednja statusna konferencija, na kojoj je Sud zatražio novo vještačenje optuženog, održana je u septembru 2015. godine.

U utorak, 31. maja bit će nastavljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne odbrane Armije BiH (TO ABiH), za zločine počinjene u srebreničkim selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Naredne sedmice će se pred Sudom BiH nastaviti suđenja i za zločine počinjene u Mostaru, Zvorniku, Bosanskoj Krupi, Trnovu, Orašju, Konjicu, Kladnju i Prijedoru, prenosi BIRN.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime