Na snagu stupio novi zakon o unutrašnjim poslovima u FBiH

0
15

65695BiH  ̶  Novi Zakon o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, kao najvažniji sistemski zakon za oblast unutrašnjih poslova, usaglašen s međunarodnim standardima, formalno će danas stupiti na snagu – javlja BHT.

Novim zakonom se, između ostalog, dorađuje postojeći model izbora direktora Federalne uprave policije, odnosno zakon predviđa da Nezavisni odbor kao i dosad provodi kompletnu proceduru javnog oglašavanja i izbora tri kandidata za direktora FUP-a, čija imena dostavlja ministru, a Vlada Federacije BiH među njima bira i imenuje direktora.

Prema starom zakonu, Nezavisni odbor je birao samo jednog kandidata, a Vlada Federacije BiH je, u konačnici, morala prihvatiti taj prijedlog.

Nakon provedene redovne procedure donošenja koja je trajala od 20. januara 2012. godine, Parlament Federacije BiH je novi zakon usvojio zaključno sa 21. julom 2014. godine. U skladu sa propisanim procedurama, ovaj zakonski tekst je dostavljen predsjedniku Federacije BiH na ukaz o njegovom objavljivanju, čime se stiču svi uvjeti da Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH bude objavljen u Službenim novinama Federacije BiH i na taj način službeno stupi na snagu.

Predsjednik Federacije BiH je ukaz potpisao 1. oktobra, a Zakon je 3. oktobra objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, i stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja.

(StarMo)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime