Na Sajmu šljive razgovarano o obnovljivim izvorima energije u ruralnim područjima

0
1

27650 (1)Gračanica, Kalesija – Drugog dana 41. Sajma šljive u Gradačcu održana je javna tribina o obnovljivim izvorima energije u ruralnim područjima

Tribina je realizovana u sklopu zajedničkog projekta prekogranične saradnje koji provode Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle i Općina Nijemci iz Hrvatske pod nazivom “Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES“. Tom prilikom prezentovan je Projektat PROGRES i njegovi dosadašnji rezultati, kako u BiH tako i susjednoj Hrvatskoj.

“Prezentovani su ključni nalazi Studije o korištenju obnovljivih izvora energije u općinama Gračanica i Kalesija, koje su bh. partneri projekta, kao i iskustvo Hrvatske u korištenju obnovljivih izvora energije te primjer korištenja toplotnih pumpi u Bosni i Hercegovini“, istakla je Amra Jaganjac, projekt menadžer NERDA Tuzla.

Kako je rečeno, u općinama Gračanica i Kalesija postoje potencijali za ulaganje u oblasti iskorištavanja sunčeve energije, biomase, hidro-energije i geotermalnih voda za izgradnju isplativih energetskih postrojenja.

Projekat ima za cilj da korištenjem obnovljivih izvora energije (OIE) doprinese zaštiti okoliša i unapređenju uvjeta života, kroz saradnju dva prekogranična područja. Projektom se želi povećati svijest javnosti o važnosti korištenja OIE u ruralnim područjima, kroz educiranje predstavnika lokalnih samouprava, privrednih subjekata i poljoprivrednika u ruralnim prekograničnim područjima u cilju daljnjeg informisanja. Poticat će se energetska neovisnost lokalne samouprave u ruralnim prekograničnim područjima. Do kraja Projekta na području BiH cilj je izgraditi dvije energane sa foto-naponskim ćelijama u općinama Gračanica i Kalesija.

Obnovljivi izvori energije su strateška odrednica nacionalne energetske politike u Republici Hrvatskoj.

“Osim ušteda, obnovljivi izvori energije osiguravaju izgradnju postrojenja i nova zapošljavanja. Ali su neophodna dodatne stimulativne mjere kako bi se privukli investitori. U ruralnim područjima svoju primjenu nalaze u proizvodnji humusa, stakleničkoj proizvodnji, energiji za rad hladnjača i sušara za voće i povrće“, rekao je Mihail Nađ (Nagy) iz firme “EKO SUSTAV“ Vinkovci, Hrvatska.

Nusret Hadžiibrišević iz firme RIMP Tuzla je predstavio sitem rada toplotnih pumpi.
“To je uređaj koji maksimalno iskorištava obnovljive izvore energije i pretvara je u toplotnu energiju u radijatorskom grijanju. Zanimljivo je da se sa uvezanim toplotnim sondama, koje se koriste za uzimanje toplote, mogu koristiti za zagrijavanje i rashlađivanje prostorija“, rekao je Hadžiibrišević.

Projekat “Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES“ finasira Evropska unija (EU) kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime