Na proljeće počinje izgradnja 380 stambenih jedinica u 20 općina u FBiH

0
3

stambene -jedinice-gradnja

Jajce – Sporazumom o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa, koji je danas potpisan u Vladi Federacije BiH, označen je početak rekontrukcije i izgradnje 380 oštećenih stambenih jedinica u 20 općina na području Federacije.

U ime jedinica za implementaciju sporazume su potpisali ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić i načelnici 20 općina, koji su korisnici projekta.

– Ovim smo dali značajan doprinos u realizaciji drugog potprojekta Državnog stambenog zbrinjavanja, koji je dio Regionalnog stambenog programa sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom. Time se BiH uključila u realizaciju Anekasa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno izgradnji domova za 5.400 izbjeglih porodica, koji se žele stalno vratiti u BiH – kazala je Borovac.

Ministar Ramić rekao je da je ukupna vrijednost 350 stambenih jedinica 6,5 miliona KM, te izrazio zahvalnost donatorima, Evropskoj uniji, SAD-u i drugim bilateralnim donatorima, koji nisu zaboravili pružati pomoć BiH, prenosi Fena.

– Partneri u realizaciji projekta su UNHCR i OSCE, čija je uloga veoma važna kao i uloga susjednih država, koje vrše verifikaciju listi zainteresovanih porodica za obnovu i izgradnju stambenih objekata u BiH – istakao je Ramić.

Načelnik Općine Glamoč Radovan Marković naglasio je da će u ovoj općini biti izgrađeno 46 stambenih jedinica, na čemu je zahvalio Vladi Federacije BiH.

– U općini Jajce planirana je obnova i izgradnja devet stambenih jedinica. Time će određeni broj ljudi koji nisu bili stambeno zbrinuti imati veoma brzo krov nad glavom. Učinit ćemo sve da nastavimo projekt planiraom dinamikom – dodao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Ovaj sporazum, po riječima pomoćnika načelnika za infrastrukturu u Općini Orašje Pere Baotića, jeste poruka resornog ministarstva i Vlade da trebamo ostati živjeti u BiH.

Prema ovom sporazumu na proljeće trebala bi početi izgradnja 51 stambene jedinice u Oračju, 38 u Odžaku, 30 u Kupresu, po 25 u Srvaru i Sanskom Mostu, 22 u Novom Travniku, 20 u Maglaju, 19 u Vitezu, po 18 u Busovači i Bosanskom Grahovu, 15 u Zavidovićima, 13 u Travniku, po devet u Varešu i Usori, osam u Bugojnu, šest u Zenici, i četiri u općini Domaljevac- Šamac.

Potpisivanje sporazuma odnosi se na aktivnosti drugog potprojekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, tokom kojeg se treba izgraditi 750 stambenih jedinica, od čega u Federaciji 350 i 400 u RS-u. Tako se u narednim danima očekuje potpisivanje sporazuma s korisnicima projekta u Republici Srpskoj.

Regionalnim stambenim programom Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Repubike Srbije i Crne Gore predviđena su stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri zemlje regiona, odnosno sveukupno oko 74.000 korisnika.

Ukupna vrijednost ovog programa procijenjena je na oko 1,2 milijarde KM, a od čega se na Bosnu i Hercegovinu odnosi oko 200 miliona KM.

Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017. godine, kada ističe iskoristivost IPA sredstava.

(Faktor.ba/Foto: Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime