NA PRIJESTOLJU (NE)SJEDI SULTAN

0
58

10„…a za vikend satelitska slika pokazuje da nema lokalnih pljuskova…u većem dijelu zemlje očekuje se poboljšanje vremena a sunčana razdoblja zahvataju čitavu zemlju…bez oblaka i bez padavina..jutarnja temperatura od…a najviša dnevna do …stepeni…“ – gotovo me uspavao glas spikera dok me taksista vozio prema Skenderiji.

Piše: Admir F Beganović

„Ovdje nisi normalan ako ne poludiš. A valjda će i nas sunce trajnije grijati. Evo nas paša,7 maraka“.

Izašao sam i krenuo prema kafani gdje me vec čekao Josip D. Negdje  krajem 1989. otišao je sa porodicom u Zagreb, borio se u HV, stekao i čin časnika, vojnu penziju i sada „duška“. Nakon više od dvadeset godina ponovo je u Sarajevu koje više nije njegovo, tako bar kaže. Ima sina Vjekoslava („dadoh mu ime po Luburiću“). Nije mogao izbrisati onaj sarajevski filing mada me ubio sa pretjeranim hrvatskim jezikom. Al dobro….svakom svoje.

Kojim dobrom u Sarajevu moj Jopa nakon toliko vremena?

E, odavno nisam čuo to Jopa, u Zagrebu sam Joža. A tu sam poslovno. A ti isti onaj stari, na istoj adresi u istom dresu, čak imam osjećaj da i ne stariš.

Puno se toga promijenilo Josipe. Nisam ni ja ona „Sojka ptica“ kao što smo svi bili mada volim prohodati „šefteli sokakom“ ko nekada.

Isti si ti, isti. Pogino bi za (ne)pravdu. Šta vam se ovo sa Bosnom dešava? Oni „moji“ u Hercegovini pametno rade ali Bošnjaci su meni naivni. Al baš naivni. Nemoj se ljutiti, ja sam iskren kao i ti. A znaš zašto ste naivni? Zato što nećete da „prepišete“ recept za život, za blagostanje.

Josipe, nemoj pametovati majke ti. Svugdje je kriza ali je ona velika, najveća kriza dobila državljanstvo u Bosni.

Zato i kažem. I mudri pogriješe, i doktori obole, i jaki budu pobijeđeni al niko ne može odgovoriti ono što je određeno.

Pametnom je i išaret dovoljan Josipe al u Bosni il je manje „šareta“ il pameti. Znam na šta ciljaš.

Svi su „na svome“. To je to i ti to znaš. Jedino vi Bošnjaci lutate. Mi smo okrenuti Vatikanu, pravoslavci prema Moskvi jedino muslimani Bosne lutaju. Nemate lidera. Eto ko vam je lider. Misliš da ja ne pratim dešavanja? Fahro lomi ruke Bakiru i Zlatku, Bakir i Tihić ratuju godinama a u istoj stranci su, Zlatko i Bakir bi rado Fahru strpali iza rešetaka,Haris se povukao i nema ga nigdje. Eto za koga si glasao?

Za Sefera.

Pa dobro, bio ti je komadant. Razumijem to. Ali od ovih gore navedenih ko je lider majke ti. Po meni niko, daleko su oni od liderstva. Imaju pare, pozivaju se na Boga a narod im gladuje. A kao žele modernizovati Bošnjake.

Pa i jesu nas modernizovali moj Josipe. Neki dan čujem galami jedna nana na unuku-Klementina sine, reci nani allahimanet. Ma ja bi tebe za predsjednika Bosne Jopa kad si tako proeuropski orijentiran, ne.

Samo ti zezaj. Al su vas – vaši podijelili. A narod ko slijep.

Ko su više vaši a ko naši Josipe? Bosna je Bosna-svačija a ničija a najmanje svoja.

Da su Bošnjaci pametni pa da izaberu reisa Cerića za svog lidera.

Reis ul ulema emeritus.

Ne kontam te, vaš reis bolan.

Dobro ba, Josipe. Hajd nastavi. Da smo pametni ko što nismo i…

I doktora Cerića za lidera. A kladim se da znam više o njemu nego ti.

imagesMožda i znaš moj Josipe. I drago mi je da znaš, ako znaš. Znači da je doktor autoritet.

Pa jeste autoritet samo što vi Bošnjaci to ne kontate. Završio je prestižni fakultet Al Azhar u Kairu, doktorao u Čikagu ,govori arapski i engleski i to aktivno a sporazumjeva se na njemačkom, turskom i francuskom jeziku, predavao na univerzitetima u Čikagu i po čitavoj Americi pa u Maleziji. Priznat u svijetu a pogotovo u islamskom svijetu, može pare i pare da dovuče u Bosnu da procvjetate više.  Čovjek kojeg respektuju i Istok i Zapad. U organizaciji islamske konferencije veoma zvučno ime. Njegova deklaracija „Evropski muslimani“  je kao povelja. Zar bi on dolazio iz Malezije 1993. u Bosnu da ne voli svoju državu? Sve evropske stranke se oslanjaju na crkvu samo muslimani Bosne na lopove. Barem do sada. Otvorite oči više. Znam ja sve. Pa bolan da vam Cerića nije bilo nikada se u Evropskom parlamentu ne bi usvojila rezolucija o Srebrenici niti bi se 11.juli obilježavao. On je i inicirao spomenik u Potočarima.

To si u pravu Josipe.

Ma sve sam u pravu. Vaši dosadašnji lideri su mekušci, pozivaju se na Boga a ne boje Ga se. Bošnjacima je nužan lider kao što je Mustafa Cerić.

Gledam Josipa i moram priznati, čudim se. To mu i rekoh.

A što si ti zapeo za lidere Bošnjaka ko da ti je ime Omer a ne Josip.

Zbog toga moj šampione što će i Omer i Josip i Milosav mirnije spavati ako vam duhovni vođa bude i politički.  Al džaba je vama pričati.

I rastasmo se sa željem da i sutra pijemo kafu. Kontam nešto, koliko mi je srce puta slomljeno, izigrano, prevareno, povrijeđeno zbog Bosne. Nakan rata puno puta mi dolazilo da….ne smijem ni pomisliti ali znam da sekunda sabura u promilu ljutnje spriječava godine kajanja. Novi dan, nova nafaka. Vrijeme je. Vrijeme je za promjene i u Bosni. Zna Josip šta priča. Nije to iz njegove glave već je u tim strukturama u Hrvatskoj gdje neko umniji i mudriji razmišlja i o Bosni. Kadrovske križaljke su mnogo teže ali i lakše od onih u dnevnim novinama. Slučajno ili ne počeo sam da razmišljam o Ceriću kao o lideru Bošnjaka Bosne.

A negdje sa kraja mozga kao da čujem glas onog meteorologa:

„…a za vikend satelitska slika pokazuje da nema lokalnih pljuskova…u većem dijelu zemlje očekuje se poboljšanje vremena a sunčana razdoblja zahvataju čitavu zemlju…bez oblaka i bez padavina..jutarnja temperatura od…a najviša dnevna do …stepeni…“

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime