Na Pravnom fakultetu u Bihaću predstavljen Erasmus plus program financiranja EU

0
4

EU-480x330Bihać – Ovaj program bi trebalo implementirati u narednih sedam godina, od 2014. do 2020. godine.

U amfiteatru  Pravnoga fakulteta u Bihaću upriličen je danas informativni dan o Erasmus plus programu financiranja EU i stipendijama za studente, te tom prilikom zaposlenicima i studentima Univerziteta u Bihaću predstavljen ovaj iznimno važan europski program visokog obrazovanja.

Profesori i studenti su se imali priliku upoznati s mogućnostima apliciranja za sredstva EU, koji uključuju i sredstva za razmjenu nastavnika i studenata. Na početku prezentacije Erasmus plus programa financiranja EU i stipendija za studente, direktoru i predstavnicima Tempus ureda u BIH i svojim kolegama uz dobrodošlicu kao domaćin obratio se prof. dr. Ekrem Pahlić, prorektor za naučno-istraživački rad i međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inozemstvu. Erasmus plus program financiranja EU i stipendija za studente detaljno je predstavio Suad Muhibić, direktor Tempus ureda u BIH naglasivši kako je to novi program EU u oblasti visokog obrazovanja, treninga, sporta i omladine.

– U ovaj program će biti uključene 34 tzv. programske zemlje i oko 150 partnerskih zemalja. Budžet tog programa za period od sedam godina je veći od 14 milijardi eura. BIH kao partnerska zemlja može sudjelovati u nekim akcijama koje se programom nude uključujući i elemente mobilnosti studenata i nastavnika, kaže Suad Muhibić, direktor Tempus ureda u BIH.

Ovaj program bi trebalo implementirati u narednih sedam godina, od 2014. do 2020. godine. Zasigurno je jedan od najznačajnijih programa Europske unije u oblasti visokog obrazovanja. Bosna i Hercegovina kao partnerska zemlja može sudjelovati i u mobilnosti kredita. Naše visokoobrazovne institucije ukoliko potpišu sporazume s institucijama europskih zemalja mogu razmjenjivati studente a Erasmus plus program financiranja EU i stipendija za studente će osigurati grantove za te institucije.

– Studenti i osoblje Univerziteta moći će tako odlaziti na razmjenu do najviše godinu dana u okviru toga programa. Program će nuditi izvrsne master programe u oblasti visokog obrazovanja koji će biti provedeni u saradnji s europskim institucijama. Naši studenti će imati mogućnost da apliciraju direktno za konzorcij i projekte koji budu odabrani, i ukoliko budu odabrani, dobiju punu stipendiju koje će pokrivati sve njihove troškove putovanja u partnerske zemlje radi studiranja, kaže Muhibić.

Prorektor za naučno-istraživački rad i međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inozemstvu, prof. dr. Ekrem Pehlić se nada da će ova prezentacija mnogo doprinijeti razumijevanju Erasmus plus programa u smislu razmjene studenata i nastavnoga kadra, da studenti znaju šta ih to očekuje u razmjeni, na koji način, ko može aplicirati i koja su to sredstva odobrena pri studiranju na nekom od univertiteta Europske unije. Primjena Erasmus plus programa financiranja EU i stipendija za studente  je već započela jer su otvoreni pozivi za dostavu aplikacija za neke od akcija koje su otvorene, za maste programe i projekte europskih integracija.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime