Na policama više uvoznih nego domaćih proizvoda

0
21

363782fafdc4644dadc505a20fda33fc_MBiH – Izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, po kojim velike trgovine više nisu obavezne imati bar 50 posto domaćih prehrambenih proizvoda na policama, nego se sada trgovcima samo nalaže da osiguraju iste uslove svima, neće zaštititi domaće proizvođače i osigurati im jednak tretman u trgovinama.

Kazali su to u Udruženju Kupujmo i koristimo domaće BiH nakon što je Vlada FBiH utvrdila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini pošto je ranije Evropska komisija ocijenila da je narušena dosljedna primjena principa slobodne trgovine, između ostalog, uvođenjem obaveze zastupljenosti bar 50 posto domaćih proizvoda u trgovinama većim od 1.000 kvadrata, pišu Nezavisne.

Po ovom nacrtu, kada je u pitanju tretman domaćih proizvoda, trgovci su dužni “postupati u skladu sa kodeksom dobrih poslovnih običaja” i na odgovarajući način osigurati iste uslove svim učesnicima na unutrašnjem tržištu.

“Pod osiguranjem istih uslova podrazumijevaju se pravo na jednaku zastupljenost robe svim dobavljačima i njihovo pozicioniranje u trgovačkim objektima, te ravnopravan i nediskriminatorski tretman dobavljača prilikom plasmana i pozicioniranja njihovih proizvoda na policama, utvrđivanja marži i načina plaćanja, posebne ponude, promotivne aktivnosti i sličnih mjera prilikom zaključivanja kupoprodajnih ugovora”, obrazloženo je iz Vlade FBiH.

Admir Kapo, predsjednik Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće”, istakao je da su izmjenama i dopunama zakona pokazane bezidejnost i nemoć države da izbalansira domaće i strane proizvođače.

“Opet je prepušteno na volju trgovcima da rade po svojoj svijesti i savjesti. Trgovački lobiji, pogotovo van BiH, puno su jači nego ljudi u resornim ministarstvima koji mogu odgovoriti tom zadatku. Pet je mjeseci do izbora pa se sada aktuelizirala unutrašnja trgovina. Šta je ministarstvo radilo četiri godine. Dugo se čekalo da dođe uopšte do zakona”, dodao je Kapo.

Naglasio je da iz političkih opcija govore kako treba podržati domaću proizvodnju, a niko ne govori kako će domaća roba biti plasirana, te da se jedino u BiH dešava da u trgovinama ima više uvoznih nego domaćih proizvoda.

“Proizvođačima je teško doći do polica. Uslovi su zahtjevni, a kada se na sve i pristane, onda trgovac sam određuje maržu koliku hoće. U nekim centrima daju veću maržu na domaće nego na uvozne proizvode i onda ove naše učini nekonkurentnim. Ono što Vlada FBiH može je barem odrediti gornji i donji limit marže”, rekao je Kapo.

(vakat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime