Na području Olova počeo dosad najveći projekt razminiranja u BiH

0
3

Olovo – Na području općine Olovo realizira se projekt razminiranja u okviru kojeg će u sljedećoj godini biti očišćeno oko osam kvadratnih kilometara u rubnim naseljima općine. Koliko je ovaj projekt važan za Olovo pokazuje i podatak da je proteklih godina u 35 akcija očišćen samo jedan kvadratni kilometar sumnjive površine. Ovaj projekt je trenutno najveći te vrste u BiH.

Proteklih godina na području općine Olovo dogodilo se 30 minskih incidenata. Samo u naselju Olovske Luke smrtno je stradalo devet osoba. U ovoj općini je i 20 godina nakon rata površina od oko 22 kvadratna kilometra pod minama. Utoliko je značajniji započeti projekt deminiranja, koji zajednički realiziraju deminerski timovi Oružanih snaga BiH i BH MAC-a.

“Realizacijom ovog projekta bit će obuhvaćena naselja Olovske Luke, Radačići, Grabovica i Dragomilići. U neka naselja do sada se nikada nije ušlo, a polovina naselja Radačići je izmještena”, kaže Avdo Degermidžić, šef Službe za CZ općine Olovo.

Deminerski bataljon OSBiH, u saradnji sa BH MAC-om, prvo će raditi na poznatim minskim poljima na nekadašnjim ratnim linijama razgraničenja. Očekuje se i saradnja lokalnog stanovništva i svih koji imaju informacije o mogućim rizičnim lokacijama.

“Apelujem na sve one koji nešto znaju, a oni će vidjeti gdje su prisutni deminerski timovi OSBiH, da se uključe i sa svojim dodatnim informacijama ili na neki drugi način pomognu u realizaciji ovog projekta”, poručio je Fikret Smajiš, šef Regionalnog ureda BH MAC-a Sarajevo.

Proteklih godina na području Olova je realizirano 35 manjih projekata deminiranja, a ukupan rezultat je jedan kvadratni kilometar očišćenih površina. Za realiziranje ovakvih projekata lokalne zajednice najčešće nemaju novca.

“Ovo je trenutno najveći projekat što se dešava u BiH i mi smo zahvalni svima onima koji su bili uključeni da se dođe do realizacije ovog projekta”, ističe Avdo Degermidžić, šef Službe za CZ Općine Olovo.

Planirano je da u narednih godinu dana na području Olovskih Luka, gdje se i dogodio najveći broj poslijeratnih minskih nesreća i koji čini gotovo trećinu rizičnih teritorija, bude očišćeno oko 7,7 kvadratnih kilometara površine.

(BHindex.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime