Na ovogodišnjem Sajmu šljive profesori iz Sarajeva i Zemuna

0
1
4896_5243186561303567Gradačac, Sarajevo – Na ovogodišnjem 41. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije –

Sajmu šljive u Gradačcu održat će se tradicionalno stručno-znanstveno savjetovanje “AgroTech” na kojem će, uz profesore s Poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva, sudjelovati i sveučilišni profesori iz Zemuna (Srbija).

Poljoprivredni proizvođači će imati priliku saznati najnovija dostignuća u oblasti poroizvodnje rakija i tehnologije sušenja voća. 

Posebna pažnja će biti posvećena savjetima voćarima i povrtlarima kako nastaviti proizvodnju nakon poplava koje su izazavale velike štete na poljoprivrednim površinama u Bosni Hercegovini, ali i susjednim državama Hrvatskoj i Srbiji.

Kao značajna tema najavljena je i zakonska regulativa vezana za proizvodnju alkoholnih pića i njihovog izvoza na inozemno tržište, s posebnim naglaskom na zemlje EU.

Prvi put stručni sajamski sadržaji bit će realizirani izvan općine Gradačac, i to u Skugriću kod Modriče na privatnom poljoprivrednom gazdinstvu „Krušik“, koje je udaljeno oko pet kilometara od sajmišta.

Radi se o suvremenom poljoprivrednom gazdinstvu sa 25 hektara voćnih zasada kruške, jabuke i šljive, podrumom i suvremenom destilerijom za proizvodnju rakije i likera te sušnicom voća.

Tim povodom “Krušik” su danas posjetili dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirsad Kurtović i prof. dr. Zlatan Sarić u pratnji direktora “Gradačačkog sajma” mr. Husiena Topčagića.

Sutra će u “Krušiku“ biti obavljena ocjena kvaliteta rakija prijavljenih za ovogodišnji sajam. Stručna komisija sastavljena od znanstvenih radnika s poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva i Beograda će obaviti ocjenjivanje, a nagrade će biti uručene na Sajmu u Gradačcu.

Ovogodišnji 41. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive će se održati od 27. do 30. kolovoza i očekuje se dolazak preko 200 izlagača iz BiH i zemalja okruženja.

(kanal6.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime