Na današnji dan rođen je Nedžad Ibrišimović

0
18

 

fb1

BiH – Na današnji dan, 20. oktobra 1940. godine, prije 75 godina u Sarajevu rođen je bh. pripovijedač, romansijer, dramski pisac, publicist i umjetnik Nedžad Ibrišimović, koji nas je napustio prije četiri godine.

Bio je znan po snažnom literarnom peru, a najčešće u fokusu njegove pažnje bila je  njegova Bosna o kojoj je napisao brojne knjige, kojim bi se i mnogo veće nacionalne književnosti ponosile. A iz tog pera izlazili su i krici i jauci  za usud koji se spremao njegovoj zemlji i narodu: „Gledam kako tri zemlje i tri naoružana naroda – opkolivši moju zemlju i moj nenaoružani narod – neminovno nestaju u mojim očima. Gledam kako to Evropa ravnodušno gleda i gledam kako i Evropa nestaje”- zapisao je svojevremno Ibrišimović.

Svoju ljubav prema domovini dokazao je u toku agresije 1992-1995, kada se uključio u odbranu. Na Dobrinji je organizirao podružnicu Kulturnog društva Bošnjaka „Preporod“ koja je radila i u doba blokade ovog dijela grada Sarajeva. A kroz tekstove je pokušavao probuditi svijest kod Bošnjaka, ali tako da ne zaborave sve što im se desilo. On im je davao smjernice i putokaze kako da nastave borbu kroz život.

Ibrišimović je autor  više knjiga, pripovijesti, drama i romana koje su prevođene na češki, turski, albanski,  španski, arapski, engleski, francuski,  njemački i talijanski jezik. Njegova djela predstavljaju svojevrstan bosanski pečat životne zbilje ovih prostora. Ona su autentična, neponovljiva, originalna, a „Vječnika“ mnogi smatraju vrhuncem njegovog književnog stvaralaštva koje će još dugo biti predmetom analize i istraživanja. Upravo za njega ga je Društvo pisaca BiH kandidiralo za Nobelovu nagradu.

Osnovnu školu završio je u Žepču, a školu za primijenjenu umjetnost, odsjek vajarstvo,  1961. godine u Sarajevu, gdje je  1977. i diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsjek filozofija. Bio je član Društva pisaca BiH od 1964. godine i član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine, kao i dopisni član ANUBiH od 2008. godine.

Funckiju predsjednika Društva pisaca BiH obnašao je u dva mandata, od 1993. do 2001. godine. Od 1995. do 1998. bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost „Život“.

Prvu priču objavio je još kao osnovac, a veliki dio njegove proze uobličen je u dramske tekstove koji su predstavljeni na mnogim bh. scenama, ali i izvan njih. Autor je i nekoliko radiodrama, te TV-drame „Ćilim“. Naporedo s pisanjem Ibrišimović se bavio i likovnom umjetnošću, vajao je i slikao. Imao je četrnaest samostalnih izložbi. Značajna zbirka njegovih portreta Abdulaha Sidrana pohranjena je 2000. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a 2014. godine mu je posthumno dodijeljen certifikat za člana Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

(M. Ču./Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime