Na današnji dan rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH

0
3

Alija-IzetbegovicSarajevo – Prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, rođen je na današnji dan, 8. avgusta 1925. u Bosanskom Šamcu. 

Danas važi za simbol borbe Bosne i Hercegovine za samostalnost i opstojnost, afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta, te jednog od najvećih državnika i mislilaca modernog bosanskohercegovačkog doba

Poticao je iz ugledne porodice zemljoposjednika koja se 1868. godine iz Beograda preselila u Bosanski Šamac. Kada je Alija imao dvije godine, s porodicom se seli u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Zbog pripadnosti organizaciji Mladi muslimani Alija Izetbegović je uhapšen 1946. godine i osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao 1949. godine.

Nakon što je poslije trogodišnjeg studiranja napustio agronomiju, Izetbegović je upisao Pravni fakultet u Sarajevu, kojeg je uspješno završio u roku od dvije godine.

Od 1950. do 1960. godine radio je kao rukovodilac gradilišta, a od 1960. do 1982. godine, kao pravni savjetnik u brojnim sarajevskim firmama. U proljeće 1983. godine je uhapšen i u ljeto iste godine u montiranom Sarajevskom procesu osuđen na 14 godina zatvora. U zatvoru je proveo gotovo šest godina.

Po izlasku u zatvoru Izetbegović je 1990. godine s grupom istomišljenika formirao Stranku demokratske akcije (SDA), koja je na slobodnim izborima osvojila najviše glasova i kasnije će odigrati ključnu ulogu u odbrani BiH od agresije.

Na prvim poslijeratnim višestranačnim izborima 1996. godine, Izetbegović je izabran za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, u oktobru 2000. godine podnio je ostavku na mjesto Predsjedništva BiH.

Na čelu SDA bio je u više mandata, ali se odbio kandidovati na Trećem kongresu 2001. godine te je proglašen je počasnim predsjednikom SDA.

Alija Izetbegović umro je 19. oktobra 2003. godine, tokom oporavka poslije slamanja četiri rebra i ozljede ramena. Njegovoj dženazi prisustvovalo je oko 150.000 ljudi iz cijele BiH i inostranstva, a telegrami sućuti su pristigli iz oko 100 zemalja svijeta.

Kako je govorio Alija

Jedna od posljednjih Neke od posljednjih poruka građanima su da “Srbi budu Srbi, Bošnjaci-Bošnjaci, Hrvati-Hrvati, ali da svi budu malo više Bosanci”, te da je važno da je “Bosna opstala”.

„Kao što smo to mnogo puta potvrdili, mi ostajemo privrženi političkim rješenjima za prestanak rata. Želimo da rat ne traje nijedan dan duže nego što je neophodno da se postigne pravedan mir.”

“Bosanska Vlada je jedini garant očuvanja multietničke BiH”

“Svome narodu u naslijeđe ostavljam vjeru u Boga i vjeru u sebe”

 (Radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime