Na “carinu bez papira” privreda će još čekati – Primjena novog kompjuterizovanog prevoznog sistema u BiH tokom 2017. godine

0
7

Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banja Luka – U Bosni i Hercegovini je početkom 2015, a potom 2016. godine, trebalo da bude uveden novi kompjuterizovani prevozni sistem NCTS na nacionalnom nivou, koji će omogućiti tzv. “carinu bez papira”, odnosno, uštede i manje redove kamiona na graničnim prelazima i carinskim terminalima. Tako prevoznici ne bi morali da poštuju dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici, već bi koristili elektronsku razmjenu podataka.

To u praksi znači da ukoliko domaće firme prevoze robu, na primer iz Sarajeva do odredišta u nekoj zemlji zapadne Evrope ili u Tursku, mogu na polaznoj carinskoj ispostavi početi zajednički tranzit, uz posjedovanje odgovarajuće garancije, i prevesti robu do krajnjeg odredišta, bez dodatnih deklaracija, garancija i sa redukovanim stajanjem na usputnim graničnim prelazima.

Susjedna Srbija je početkom februara pristupila tranzitnom sistemu NCTS na međunarodnom nivou, a dokle je stigla BIH?

Iako su pripreme za uvođenje ove carinske procedure u BiH u toku, prevoznici će na ovakve olakšice morati još da sačekaju. Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su nam rekli da se primjena NCTS sistema na nacionalnom nivou očekuje tokom 2017. godine.

– U toku je priprema podzakonskih akata koji su sastavni dio novog Zakona o carinskoj politici u BiH, a u kome je opisan novi prevozni kompjuterizovani sistem – NCTS. Nakon usvajanja tih akata, a što se očekuje do 1. januara 2017. godine, biće u primjeni i taj carinski sistem – kaže za “eKapiju” Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Kovaćević navodi da Uprava ima spremnu aplikaciju za prevoz robe na nacionalnom nivou, koja će se koristiti određeni period i to najmanje godinu dana po usvajanju podzakonskih akata.

Nakon toga, BiH bi trebalo da se pridruži međanarodnom prevoznom sistemu – NCTS.

– U toku te godine vršiće se tehnička priprema i određeni broj testiranja od Centralne kancelarije za NCTS u Briselu vezane za prelazak sa nacionalnog na NCTS EU provozni sistem, te će se podnijeti pismo prijave za pristupanje Konvenciji o zajedničkom prevoznom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom – objašnjava Kovačević.

foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com

Dodaje da će datum početka primjene NCTS-a u BiH zavisiti od rezultata testova i brzine prijema BiH u Konvenciju.

– Prema našim očekivanjima, to će biti u trajanju od jedne godine od početka primjene nacionalnog tranzita u BiH.

U UIO BIH kažu da je za primjenu novog kompjuterizovanog prevoznog sistema NCTS, na nacionalnom i međunarodnom nivou, neophodno da se ispune svi zakonski uslovi za implementaciju elektronskog potpisa u skladu sa propisima BiH sa tog područja, odnosno, za primjenu Zakona o elektronskom potpisu i Zakona o elektronskom dokumentu, što je u proceduri u Vijeću ministara BiH.

Prevoznici u BiH su uglavnom saglasni s tim da će ovaj sistem, kada zaživi, uveliko da olakša njihov rad. Naročito veliki problem predstavljaju jako prometni granični prelazi, kao što je GP Gradiška, gdje se kamioni zadržavaju i po pet do šest dana. U takvim uslovima na gubitku su prevoznici, radnici, a najviše privreda.

Zemlje korisnice sistema

Zajednički tranzitni postupak daje mogućnost učesnicima u carinskom postupku da robu prevoze između ugovornih strana Konvencije (Evropska unija – EU: Švedska, Finska, Letonija, Litvanija, Estonija, Danska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Holandija, Belgija, Francuska, Austrija, Španija, Portugalija, Italija, Slovenija, Luksemburg, Malta, Kipar, Grčka, Bugarska, Rumunija, Češka Republika, Mađarska, Poljska, Slovačka Republika i Hrvatska; EFTA zemlje: Švajcarska, Norveška, Island i Kneževina Lihtenštajn, kao i Republika Turska, BJR Makedonija, Republika Srbija) na osnovu jedne elektronske deklaracije koja važi u toku cijele tranzitne operacije, pri čemu će znati u svakom momentu gdje se roba nalazi.

Osim uštede vremena, za sve korisnike NTCS-a je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova prevoza, navodi se na zvaničnom sajtu UIO BiH.

Primjena sistema Asycuda World

U Bosni i Hercegovini je, inače, krajem 2015. godine počela implementacija novog carinskog sistema “Asycuda World”.

Ovaj carinski sistem je do danas u funciji u Regionalnom centru UIO u Banjaluci u svim carinskim ispostavama, a trenutno se na novi sistem prebacuju sve carinske ispoistave u Regionalnom centru UIO u Mostaru. Nakon toga slijede Sarajevo i Tuzla.

– Nova carinska aplikacija “Asycuda World” je izuzetno dobar korak prema uvođenju NCTS-a u BiH. Aplikacija je urađena na najsavremeniji način, a kvalitetnije se prati rad carinske službe, veća je transparentnost i moguće je izvještavanje u realnom vremenu – kaže Ratko Kovačević.

U UIO BiH očekuju da će uvođenje ovog sistema u cijeloj BiH biti završeno do 30. aprila 2016. godine.

V. Dž.

(ekapija.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime