Mutabdžija: Uskoro dogovor za Konjević Polje i Vrbanjce

0
1

goran-mutabdzija1Banja Luka – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je blizu dogovor o problemu učenika Bošnjaka iz Konjević Polja i Vrbanjaca.

„Ono što postignemo sa učenicima iz Konjević Polja preslikaćemo i na đake iz Vrbanjaca, ali sa jasnom porukom da će institucije Republike Srpske raditi sve što je predviđeno zakonom, uvažiti sve specifičnosti i zaštititi učenike manjinskih zajednica radom školskih odbora“, rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je juče u Sarajevu razgovarao o ovoj temi sa predstavnicima roditelja iz Konjević Polja, koje imaju pravnog zastupnika, i sa predstavnicima UNICEF-a.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je u dogovoru sa roditeljima iz Konjević Polja najvažnije pitanje domen rada školskog odbora.

„Usaglasili smo se oko broja i strukture školskog odbora, a spremni smo i da izmijenimo statut škole u područnom odjeljenju u Konjević Polju tako da zaštitimo u potpunosti prava tri člana školskog odbora iz reda bošnjačke zajednice, da se važne odluke za život i rad škole ne mogu donositi preglasavanjem, nego da u njima mora učestvovati barem jedan glas iz reda Bošnjaka“, pojasnio je Mutabdžija.

On je rekao je da će se danas sastati sa roditeljima djece iz Konjević Polja čija djeca idu u školu i roditeljima djece koja ne idu, jer su oni tražili zajednički sastanak i saslušati njihove zahtjeve.

Mutabdžija je juče izjavio da je prevashodan cilj ovog ministarstva da riješi problem djece iz Konjević Polja, nakon čega će biti razmatrano pitanje poništavanja Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika.

Ministar Mutabdžija ranije je rekao da, ukoliko roditelji djece iz Konjević Polja do 22. novembra ne prihvate ponudu Ministarstva, škola će im biti zatvorena, pa će djeca pohađati nastavu u Bratuncu.

Mutabdžija je pojasnio da 23. novembra ističe prva trećina obaveznog nastavnog programa, nakon čega djeca gube pravo na školsku godinu, što znači da će nakon toga škole u Konjević Polju i Kravici biti zatvorene i sva djeca naredne školske godine prebačena u Bratunac.

Resorni ministar i bošnjački članovi Savjeta roditelja iz Konjević Polja dogovorili su se krajem septembra u Banjaluci da će bošnjački đaci od prvog do petog razreda maternji jezik i razliku gradiva iz nacionalne grupe predmeta učiti u skladu sa programom Tuzlanskog kantona na dopunskim časovima koji će se redovno organizovati.

Nakon tog dogovora djeca su bila krenula u školu, da bi za samo nekoliko dana kasnije roditelji bošnjačke djece opet nastavili sa bojkotom nastave.

Područna škola u Konjević Polju radi u sastavu Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Kravice, opština Bratunac.

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca, kod Kotor-Varoša, i dalje ne pohađaju nastavu u područnoj školi u tom mjestu.

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca, kod Kotor-Varoša, poručili su da djeca neće ići u školu sve dok se u nastavni proces ne uvede nacionalna grupa predmeta, a traže i da se pomoćno osoblje u školi zapošljava u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva u tom selu.

(ATVBL)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime