Mutabdžija: Prioritet unapređenje obrazovanja

0
4

news-2013-Novembar-goran_mutabdzija_new_833861433 Banja Luka – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija poručuje da će unapređenje visokog obrazovanja biti prioritet i u 2014. godini. “U osnovnom obrazovanju u 2014. godini u fokusu će biti analiza nastavnih planova i programa i podizanje …

… kvaliteta nastave, a u srednjem obrazovanju nastavićemo usklađivanje upisne politike sa potrebama tržišta rada”, najavljuje Mutabdžija u intervjuu Srni.

“U narednom periodu biće nastavljena modernizacija javnih univerziteta, kao i poboljšanje studentskog standarda”, napominje on.

Ministar smatra da skromna sredstva, koja su Ministarstvu na raspolaganju, nisu ugrozila projekte većine organizacija koje rade u oblasti kulture, te nije primijećen pad kvaliteta u pogledu kulturnih ponuda.

Mutabdžija ističe da su potrebna znatna ulaganja u obrazovanje, te da je uz investicije, koje bi omogućile izvođenje nastave u kvalitetnijim uslovima, neophodno unapređenje nastavnih planova i programa.

Mutabdžija u intervjuu Srni ističe da je neophodno podizanje kvaliteta nastave i stručno usavršavanje nastavnog kadra.

Ministarstvo će provesti niz stručnih rasprava, koje bi trebalo da ukažu na potrebu aktivnijeg pristupa visokoškolskih ustanova kreiranju upisne politike, u skladu sa potrebama privrede i tržišta rada, posebno ako se ima u vidu činjenica da je u svijetu razvijena saradnja univerziteta i industrije na istraživačkom polju.

“Uključivanje kompanija u nastavne planove univerziteta jedan je od najvažnijih mehanizama za transfer znanja. Zajednički studijski programi, studijska praksa i zapošljavanje studenata obezbjeđuju sredstva za transfer znanja”, pojašnjava Mutabdžija.

On ocjenjuje da je Ministarstvo prosvjete i kulture u 2013. godini napravilo znatne pomake u svim nivoima obrazovanja, počevši od predškolskog do visokog obrazovanja, a sa nekoliko izuzetnih projekata predstavilo se u najboljem svjetlu i na međunarodnoj kulturnoj sceni.

“Prepoznali smo značaj ranog rasta i razvoja djece, pa je u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja povećan procenat uključene djece u program pripreme pred polazak u školu – i iznosio je 45 odsto ukupnog broja djece koja su krenula u prvi razred. Poređenja radi, u 2011. godini taj procenat bio je 21,17 odsto, a u 2012. godini 36,18 odsto”, precizira Mutabdžija.

On naglašava da su u formi nacrta usvojene izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i doneseni važni pravilnici koji su bolje uredili oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Modernizovan je nastavni program za gimnaziju i razvijeni nastavni programi u srednjem stručnom obrazovanju za novo zanimanje, u skladu sa zahtjevom tržišta rada.

“Razvijeni su prilagođeni programi za učenike sa posebnim potrebama za tri nova zanimanja, čime smo omogućili učenicima sa oštećenjima vida i sluha, te onima sa lakom mentalnom retardacijom da se uključe u proces srednjoškolskog obrazovanja i steknu željenu kvalifikaciju”, pojasnio je Mutabdžija.

On naglašava da je upisna politika kreirana racionalno i uz puno uvažavanje specifičnih potreba malih sredina i rubnih opština.

“Izmijenjen je Zakon o visokom obrazovanju, radi preciznijeg formulisanja pojedinih odredaba ranijeg zakona, koje se odnose na prava studenata, a tiču se ispitnih rokova, trajanja apsolventskog staža i prestanka statusa redovnog studenta”, dodao je Mutabdžija.

U formi nacrta usvojen Zakon o zvanjima, koji će riješiti pitanje zvanja koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, koji je od izuzetnog značaja za akademsku zajednicu u Srpskoj, tržište rada, kreiranje obrazovne politike i politike rada i zapošljavanja, te za mobilnost studenata iz Republike Srpske i njihovu mogućnost nastavka obrazovanja i profesionalnog usavršavanja van BiH.

Ministar ističe da su 2013. godine Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu dobili nove zgrade sa izvanrednim uslovima za rad, kao i da je Ministarstvo stipendiralo hiljadu studenata, za šta je obezbijeđeno dva miliona KM, a isti iznos obezbijedili su i za stipendije u budžetu i za 2014. godinu.

“Obezbijedili smo pomoć za 357 studenata deficitarnih zanimanja, te 35 stipendija za CEEPUS III razmjenu. Sufinansirano je 37 studentskih projekata u ukupnom iznosu od 150.000 maraka. Inicirana je izgradnja neophodnih smještajnih kapaciteta za studente u Istočnom Sarajevu i Banjaluci”, zaključio je Mutabdžija.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime