Mutabdžija: ‘Nacionalne predmete moguće izučavati kroz vannastavne aktivnosti’

0
3

zvornikdanas-goran-mutabdzijaZvornik Ministar prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Goran Mutabdžija potvrdio je da u Područnoj osnovnoj školi “Sveti Sava” u Vrbanjcima, opština Kotor-Varoš, postoje uslovi iz međuentitetskog privremenog sporazuma za uvođenje u nastavni program grupe nacionalnih predmeta, ali da do toga neće doći.

„Ministarstvo prosvjete RS-a vidi privremeni sporazum među entitetima o uvođenju grupe nacionalnih predmeta za bošnjačke i hrvatske učenike u RS-u, odnosno srpske nacionalnosti u Federaciji BiH, kao oblik segregacije učenika i mi ne želimo da to podupiremo”, izjavio je Mutabdžija jučer u Banjoj Luci.

Odgovarajući na poslaničko pitanje potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Ramiza Salkića o broju učenika u RS-u koji od početka ove školske godine ne pohađaju nastavu i načinu kako ovaj problem misli riješiti, Mutabdžija je izbjegao konkretan odgovor.

Za učenike iz Konjević Polja kazao je da se nastava za grupu nacionalnih predmeta održava od šestog do devetog razreda, dok je ostalima, ponovio je, „ponuđena mogućnost da nacionalne predmete izučavaju kroz vannastavne aktivnosti”.

Na Salkićevo upozorenje da neovisno o privremenom sporazumu i Ustav RS-a i Zakon o osnovnom obrazovanju garantuju učenicima, pripadnicima konstitutivnih naroda, pravo da pohađaju nastavu na maternjem jeziku, Mutabdžija nije imao komentar.

Podsjećamo, bošnjački učenici iz Konjević Polja i Vrabnjaca od početka ove školske godine ne pohađaju nastavu jer njihovi roditelji zahtijevaju da im se omogući pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta.

Iako roditelji i njihova djeca iz Konjević Polja više od 20 dana protestuju u Sarajevu, zahtijevajući da se u rješavanje ovog problema uključe zvaničnici međunarodne zajednice, prije svega Ured visokog predstavnika, a jučer su im se na jednodnevnom protestu pridružili i stanovnici Vrbanjaca, očekivana pomoć za sada je izostala.

(Prvi mart)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime