Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Zvornik: Bošnjacima na Drini potrebna veća podrška

0
45

mustafa_muharemovic-4Zvornik – Možemo reći da ulažemo ogromne napore da bismo i na duhovnom i kulturnom planu bili prisutni u lokalnoj zajednici u kojoj postojimo. To lokalna zajednica uvažava, kaže Muharemović.

Razgovarao Samir Karić

Dugogodišnji je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Zvorniku. Mnogi Zvorničani će kazati da je teško i zamisliti vjerski, kulturni i društveni život povratnika u ovom podrinjskom gradiću bez Mustafe ef. Muharemovića.

To on potvrđuje svojim radom i djelima. Skoro nijedna kulturna i vjerska manifestacija na području zvorničke općine nije održana, a da upravo Muharemović nije učestvovao u realizaciji. I uvijek je tu, uz povratnike, njih 20.000 koliko ih se vratilo na područje zvorničke općine.

FAKTOR: Godinama se o povratku govori samo kroz obnove kuća i puteva, kroz donacije, dakle, kroz materijalne stvari. Koliko su manifestacije poput nedavno održanih DanaHasana Kaimije, koje imaju vjerski i kulturni karakter, važne za Bošnjake povratnike?

MUHAREMOVIĆ: Sigurno je da su važne, jer to govori o identitetu jednog naroda, da je on vrijedan postojanja svog. Dakle, ne samo da fizički postoji, nego da se i na duhovnom planu realizuje. Možemo kazati da nije zanemariv broj i autora i djela koja su nastala u ovom poratnom periodu. Uglavnom su to djela povratnika, koja se bave povratničkim temama. Mi u organizaciji Dana Hasana Kaimije smo imali izdavanje knjiga. Medžlis IZ-a Zvornik izdaje knjige i BZK Preporod isto to radi. Možemo reći da ulažemo ogromne napore da bismo i na ovom duhovnom i kulturnom planu bili prisutni u lokalnoj zajednici u kojoj postojimo. To lokalna zajednica uvažava, jer na taj način smo prepoznati kao partner u ukupnoj izgradnji bh. društva.

FAKTOR: Kroz Kaimijine dane su u proteklim godinama prodefilovali izuzetno značajni pisci, pjesnici, književnici… Kolika je podrška iz Sarajeva ovoj povratničkoj manifesatciji koja je nastala na Drini? Daju li književnici i umjetnici značajniji vjetar u leđa ovom projektu?

MUHAREMOVIĆ: Nije da je nema, ali svakako da podrška može biti veća i značajnija. Jer ako je ovaj projekat koji mi radimo, a radi o projektu ne samo formalnog prisustva Bošnjaka na Drini, nego i suštinskog prisustva, onda je potrebno i veća podrška u svim oblastima života, pa i u kulturi.

FAKTOR: Vi ste u proteklu deceniju i po prepoznati kao čovjek koji je praktično nosilac većine kulturnih, vjerskih i društvenih aktivnosti u Zvorniku. Otkud tolika energija i snaga da sve stignete uraditi?

MUHAREMOVIĆ: Pa, dobro, vjerovatno je i sticaj okolnosti, dakle da nas je malo u Zvorniku, da je malo ljudi koji imaju ideja, koji su inovativni, koji gledaju malo dalje u budućnost, i vjerovatno teret spadne na mali broj ljudi. Bog zna zbog čega je to tako. I hvala Bogu. Desilo se to što se desilo. Posebno mi je zadovoljstvo da se širi broj saradnika koji su se uključili u ovu manifestaciju i druge projekte, što garantuje da će to živjeti i poslije mene.

FAKTOR: Kakvi su Vam planovi za budućnost, posebno kada su u pitanju Dani Hasana Kaimije?

MUHAREMOVIĆ: Kaimijini dani su postigli to što su postigli. Ako Bog da, bit će i u narednom periodu. Ukoliko bude mogućnosti, mi ćemo ih proširivati, a ulazimo sa projektom još jedne manifestacije koja je do sada imala skromne dimenzije. To je manifesatcija Kušlat, a koja je blizu Kaimijinih dana.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime