Muslimani u Sloveniji dobit će džamiju nakon 50 godina

0
2

u-sarajevu-predstavljen-projekat-izgradnje-islamskog-kulturnog-centra-u-ljubljani_1428331018_2Sarajevo  ̶  Projekat izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, čijom će izgradnjom Slovenija dobiti drugu džamiju, nakon što je prva porušena pri završetku Prvog svjetskog rata, predstavljen je danas u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, piše Anadolija.

Kako je kazao sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić, riječ je o islamskom kulturnom centru koji će imati popratne objekte na prostoru veličine blizu 13 hiljada kvadratnih metara.

Vjerske potrebe

“Radi se o modernom objektu koji će imati pored džamije, obrazovni objekat, upravni, stambeni, sportsku salu, restoran i druge sadržaje namijenjene muslimanima u Sloveniji”, kazao je.

Izgradnja ovakvog objekta, kako je istakao, za muslimane u Sloveniji bila je neophodna jer se oni kao zajednica proširuju i imaju svoje potrebe.

“U Sloveniji živi, prema popisu iz 2002. godine, oko 50.000 muslimana. Ne rade se više takve vrste popisa ali prema našim podacima, u zemlji živi oko 100.000 muslimana. U Ljubljani živi oko 40 posto od ukupnog broja muslimana, oko 90 posto njih su Bošnjaci, jedan manji procenat je iz Sandžaka, Crne Gore, Srbije i Makedonije”, naglasio je Porić.

Islamska zajednica u Sloveniji prvu dozvolu za izgradnju islamskog centra zatražila je prije 45 godina.

“Godine 1960. smo prvi put zatražili dozvolu za izgradnju, sad ćemo ga konačno izgraditi i dati ga na korištenje. To je prvi islamski centar ali druga džamija jer je 1914. godine u Sloveniji izrađena prva džamija koju su sagradili bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu koji su se borili na strani Austrougarske”, kazao je Porić napominjući kako je prva džamija srušena nedugo nakon završetka rata.

Za kupovinu zemljišta i sve potrebne građevinske dozvole, istakao je, do sada je utrošeno blizu osam miliona eura.

“Konačna cijena dok se sve izradi biće negdje oko 35 miliona eura. Izgradnju pomaže država Katar”, istakao je Porić.

Podrška uprave grada

Podršku izgradnji prvog islamskog kulturnog centra u Sloveniji, u Ljubljani, dala je uprava tog grada na čelu sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Govoreći o tome, Janković je kazao kako su svi gradski vijećnici tokom glasanja o dozvoli izgradnje centra, podržali taj prijedlog.

“Ja džamiju iščekujem sa velikim veseljem i ponosom. Nakon 50 godina muslimani u Sloveniji, koji su naši građani, dobit će svoj objekat”, kazao je Janković naglašavajući kako izgradnjom centra Ljubljana pokazuje da je grad koji je otvoren za prihvatanje različitosti.

Istakao je kako je prva lokacija za izgradnju centra bila na periferiji grada ali je ona svoje mjesto dobila u centru Ljubljane

“To je moje traženje bilo, zadovoljan sam da sam uspio sa tom novom lokacijom. Jednostavno, moja želja je bila da džamija bude u centru grada. To je ono što pokazuje da možemo živjeti zajedno”, zaključio je Janković.

Kamen temeljac na mjestu izgradnje centra postavljen je 14. septembra 2013. godine.

u-sarajevu-predstavljen-projekat-izgradnje-islamskog-kulturnog-centra-u-ljubljani_1428331017

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime