Muslimani u New Yorku tuže policiju zbog špijuniranja

0
1

Amerika – Policija u najvećem američkom gradu ciljano je špijunirala ljude na temelju vjerske pripadnosti, sud odobrio novu tužbu grupe muslimana.

Apelacioni sud u SAD-u dozvolio je američkim muslimanima da protiv policije u New Yorku ponovo podignu tužbu za špijuniranje. Jedan niži sud prošle godine odbacio je mogućnost podizanja tužbe. Njujorška policija optužena je da je ciljano špijunirala ljude, isključivo na temelju vjerske pripadnosti.

Mjesta na kojima muslimani obavljaju molitve, rade ili se školuju njujorška policija je nakon 11. rujna 2001. godine stavila pod skoro neprestani nadzor. To su otkrili novinari AP-a, koji su za taj izvještaj dobili Pulitzerovu nagradu. Muslimani nisu bili nadzirani samo u New Yorku, nego i u obližnjem New Jerseyju. Farhaj Hassan, američki veteran iz Iraka, bio je šokiran kad je doznao da je džamija u koju on ide pod nadzorom.

“Odlučio sam prestati ići u džamiju koju su nadgledali bez nekog jasnog razloga. Nisam želio dospjeti na neku listu i time ugroziti svoju karijeru u vojsci”, kaže Hassan.

Bilo je sličnih primjera

Hassan i skupina muslimana tužili su njujoršku policiju zbog kršenja njihovih prava.

“U optužbi piše da je policija masovnom prismotrom muslimana bacila krivnju na jedan dio populacije na temelju njihove vjere, sugerirajući da muslimani na neki način predstavljaju prijetnju javnoj sigurnosti. Tužba je odbačena, pa su uložili žalbu. Sudsko vijeće istaknulo je da je i ranije u američkoj povijesti bilo sličnih primjera”, izvještava iz New Jerseya reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

Počevši od koncentracijskih logora za američke Japance tijekom Drugog svjetskog rata, nadzora Afroamerikanaca u vrijeme borbe za ljudska prava, ali i američkih Židova iz straha od širenja komunizma 40-ih i 50-ih godina.

“Pitamo se zašto ne možemo prepoznati situacije iz prošlosti”, napisao je sudac Thomas Ambro. “Lojalnost je stvar srca i uma, a ne rase, vjere ili boje kože.”

Sudsko vijeće odlučilo je da postoji osnova za tužbu protiv njujorške policije, ali će drugi sud odlučiti je li nadležan za to pitanje.

“U ovom trenutku je pitanje je li policija zapravo nadzirala fizičke i pravne osobe samo na temelju toga jesu li muslimani. Njujorška policija to nikad nije odobravala”, rekao je glasnogovornik grada New Yorka za Al Jazeeru.

Može postati presedan

Savezna vlada zabrinuta je zbog Amerikanaca koji se navodno pridružuju terorističkim grupama diljem svijeta. Snage sigurnosti usvojile su nove programe s ciljem da ih u tome spriječe. Kažu kako ovaj slučaj može postati presedan.

“Neki ljudi jednostavno misle da je sasvim u redu izdvojiti muslimane jer su oni sami po sebi sumnjivi. Odbijanje tužbe bilo je ozbiljan podsjetnik da nema načina da se takav stav sankcionira”, kaže Baher Azmy iz Centra za ustavna prava.

Njujorška policija kaže da je rasformirala kontroverznu jedinicu koja je pratila pripadnike muslimanske zajednice. No, za Hassana i druge to nije dovoljno. Oni će pred sudom tražiti da se njihova prava više ne krše.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime