Muslimani napuštaju Dresden zbog Pegide

0
13

preuzmiNjemačka  ̶  Demonstracije pokreta Pegida u Dresdenu navele su jedan broj muslimana da odsele u druge gradove.

Piše: Khaled Schmidt

Demonstracije pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada, odnosno Pegide, koje su se odvijale u Dresdenu, glavnom gradu njemačke pokrajine Saske, izazvale su strah kod muslimanske manjine tamo, što je pojedine navelo na odlazak u druge gradove u potrazi za sigurnijim okruženjem.

Uprkos relativnoj sigurnosti i osjećaju solidarnosti nakon posjete ministrice za integracije lokalnih vlasti Petre Kopping Islamskom centru u Dresdenu, te protivljenja stotina hiljada građana demonstracijama Pegide, muslimani Dresdena, čiji se broj kreće između pet i sedam hiljada, od kojih su skoro dvije hiljade Turaka, još osjećaju zabrinutost.

To je posebno došlo do izražaja kada su tri islamska centra u Dresdenu upozorila na sve češće verbalne napade i diskriminiranje njihovih članova zajednice na javnim mjestima, posebno žena, kao i da su muslimani ovog grada ostali u šoku nakon izjave premijera Saksonije Stanislava Tilicha, koji pripada Kršćansko-demokratskoj stranci, da „islam ne pripada njegovoj pokrajini“.

Povratak straha

Muslimani koji godinama borave u Dresdenu čine 50 posto ukupnog broja muslimana u ovom gradu, dok se preostalih 50 posto može podijeliti na dvije kategorije: studente koji su došli radi školovanja i tu borave samo privremeno i izbjeglice.

Sami Ibrahim, glasnogovornik Centra za kulturu i dijalog Marwa al-Sherbini, kaže da su demonstracije Pegide u Dresdenu ponovno vratile osjećaj straha i nesigurnosti među muslimane u tom gradu.

Istakao je kako su oni smatrali da do neprijateljske atmosfere više neće doći, pošto je odnos sa okruženjem dostigao pozitivnu fazu, nakon perioda koji je uslijedio poslije ubistva egipatske farmaceutkinje Marwe al-Sherbini, kojeg je počinio radikal krajnje desnice u drezdenskoj sudnici početkom jula 2009. godine.

Ibrahim smatra da „demonstracije Pegide zagađuju atmosferu, nakon čega se pojavljuju slučajevi napada na izbjeglice i grubost u svakodnevnom životu sa muslimanima. U školama kolege vrijeđaju muslimane, nazivajući ih teroristima i drugim neprimjerenim nazivima, zbog čega muslimani strahuju dok noću hodaju ulicama ovoga grada.

Centar Marwa al-Sherbini je zatvorio svoja vrata u danima održavanja Pegidinih protesta, kako bi se izbjeglo miješanje sa njihovim pristalicama.

Spominje da je ovakva klima „nagnala određeni broj muslimana iz Dresdena da pomisle na odlazak u druge gradove Njemačke u potrazi za sigurnošću, dok su neki od njih, zaista, napustili ovaj grad.

O odlasku najviše razmišljaju doktori, zatim istraživači koji rade u bolnicama i naučnim centrima u gradu, inače poznatom po tome da privlači veliki broj obrazovanih ljudi i akademskih djelatnika iz različitih država svijeta.

Njemački ugled

Prema Ibrahimu, Pegidine demonstracije nanijele su ogromnu štetu ugledu Dresdena među samim Nijemcima, ali i u inostranstvu, posebno zbog toga što su pristalice ovog pokreta izjavile kako ne mare za upozorenja ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera da njihovi protesti imaju negativan utjecaj na reputaciju države u inostranstvu.

O implikacijama navedenog na prirodu rada tri islamska centra u Dersdenu, Ibrahim kaže kako će se oni truditi da u narednom periodu intenziviraju svoju komunikaciju sa okolinom, te da će nastaviti sa svojim projektima kao i ranije (održavanje kurseva njemačkog jezika za izbjeglice i organiziranje sadržaja koji pomažu integraciji) i pozivima ministrici za integracije u pokrajini Saksonija da prisustvuje sastanku sa članovima muslimanske manjine.

Istakao je da su demonstracije Pegide skrenule globalnu medijsku pažnju na situaciju muslimana u Dresdenu i Saksoniji, što najbolje predstavlja podatak da je 45 njemačkih i svjetskih TV kanala, poput japanskih, kineskih, švicarskih i australskih, posjetilo Centar Al-Sherbini, kako bi se raspitali kakve su posljedice na muslimane ostavile demonstracije pokreta onih koji su neprijateljski nastrojeni prema islamu i strancima.

(Al Jazeera)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime