Muslimani Arakana izrazili zahvalnost Turskoj

0
8

muslimani-arakana-izrazili-zahvalnost-turskoj_trt-bosanski-27747Turska – Čelnik “Grupe Arakan”, osnovane kako bi se čuo glas muslimana Arakana (Rohingya), Samir el-Burmavi, izjavio je da im Turska pruža podršku i dijeli njihovu patnju i zahvalio se na svoj pomoći.

“Znamo da turska vlada vodi razgovore sa Ujedinjenim nacijama i Mijanmarom po pitanju vraćanja naših prava. Muslimani Arakana se zahvaljuju Turskoj, narodu i Vladi Turske jer se zauzimaju za naša prava, dijele našu bol i probleme.”
Milion i 300 hiljada muslimana Arakana, koje su Ujedinjene nacije proglasile ugroženom vjerskom manjinom, živi  u improvizovanim šatorskim kampovima u “pokrajini Rakhine”, na zapadu Mijanmara.
Burmavi je kazao da je jedan dio muslimana, koji su zbog pojačanih “budističkih napada” u 2012. godini morali napustiti njihova ognjišta, uspio preći prirodnu granicu sa Bangladešom rijeku Naf i pronašao utočište u toj zemlji, a da se oni koji nisu uspjeli pobjeći smjestili u kampovima u zemlji, gdje žive u teškim uslovima. “Zbog migracija unutar i izvan zemlje, skoro svi muslimani su primorani da žive u primitivnim uslovima u kampovima”, rekao je Burmavi.
(trtbosanski)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime