MUP RS: Preživjeli Srebreničani podsjećanjem vrijeđaju građane druge nacionalnosti

0
13

indexSrebrenica – Građanska koalicija „Prvi mart“ želi ovim putem da obavijesti javnost da je MUP entiteta RS u nastavku politike aparthejda prema građanima nesrpske nacionalnosti otkrio do sada neotkrivene dubine lošeg ukusa: članovi porodica Srebreničana ubijenih u genocidu 1995. godine, koji su se u julu prošle godine prisjetili svojih najmilijih na stratištima u Potočarima i Kravici na kojima su posljednji put viđeni, dobili su pozive da se zbog toga pojave na Sudu.

Svi su, naime, dobili pozive na Sud zbog kršenja člana 8. Zakona o javnom redu i miru entiteta RS, odnosno zato što su „grubim vrijeđanjem drugog lica ili drugim bezobzirnim ponašanjem izazvali osjećanje fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana“. Drugim riječima, u očima MUP-a RS, preživjeli genocida i drugi građani nesrpske nacionalnosti svojim postojanjem i podsjećanjem vrijeđaju, ugrožavaju i uznemiravaju građane prvog reda u tome entitetu.

Mi u „Prvom martu“ smo u stalnom kontaktu sa našim sugrađanima i osiguraćemo pomoć i zastupanje, ali i pobrinuti se da ovi bespredmetni navodi budu odbačeni, kao što smo to radili i do sada.

Cijenimo međutim da je odbijanje SDP-a BiH da nastavi pregovore o zajedničkoj listi za RS u ovom trenutku još jedan signal režimu Milorada Dodika da nastavi sa progonom, ali i pokazatelj da se pored novca (čitaj: Elektroprenos) SDP i SNSD i dalje slažu i oko vrijednosti. Drugim riječima, rukovodstvo SDP-a se još uvijek više boji Dodika, nego vlastitih birača.

Istovremeno, cijenimo da je ponašanje političkih predstavnika povratnika u institucijama RS-a u najmanju ruku kukavičko: podsjećamo javnost da je u trenutku kada je policija MUP RS po nalogu Željke Cvijanović batinala porodice preživjelih u poljoprivrednom magacinu u Kravici, potpredsjednik entitetske skupštine Ramiz Salkić organizirao iftar za nju i druge članove njene Vlade. Niti jedan izabrani predstavnik povratnika u institucijama entiteta od tada pa do danas nije pokazao nikakvo zanimanje niti za ovaj slučaj, niti za bilo koji od nekoliko stotina slučajeva poništenih prebivališta povratnika na temelju njihove pretpostavljene etničke i vjerske pripadnost u Srebrenici i drugim povratničkim zajednicama.

„Prvi mart“ nema političkih ambicija, ali nikome nećemo dopustiti da zarad vlastite komocije nastavi prešućivati politiku aparthejda koju provodi sadašnja Vlada u entitetu RS. Svi smo žrtvovali i nastavljamo da žrtvujemo više od naših izabranih predstavnika. Mi govorimo ono u što vjerujemo i radimo ono što govorimo. Ne zanimaju nas traktori, freze i grantovi iz budžeta Vlade, službeni automobili i vozači. Mi smo tu da govorimo u ime naših očeva.

Na koncu, pozivamo građane Bosne i Hercegovine koji potiču ili su prognani i izbjegli sa teritorije ovog entiteta, a koji ispunjavaju druge zakonske uslove da masovno prijave prebivalište ili se registruju i glasaju na narednim Opštim/Općim izborima u oktobru ove godine i da na demokratski, zakonit i civiliziran način svima pošaljemo poruku da je ovo naša zemlja.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime