MUP RS-a koristi borbu protiv terorizma za strašenje Bošnjaka iz dijaspore

2
23

MUP RS-a koristi borbu protiv terorizma za strašenje Bošnjaka iz dijaspore

Krajina, Srebrenica – MUP RS-a je prije nekoliko dana u Skelanima izvršio pretres na dvije lokacije od kojih je jedna kuća u vlasništvu komandanta Armije RBiH u Srebrenici Dauta Tihića, odbornika SBB-a u Skupštini opštini Srebrenica i najvećeg proizvođača mlijeka u tom kraju.

Policija je Tihićevog sina odvela bez naloga za hapšenje i pod izgovorom da imaju anonimnu prijavu u kojoj se spominje i terorizam ( anonimnu prijavu je podnio pripadnik MUP-a RS). Nakon ispitivanja sin Dauta Tihića je pušten na slobodu. Njegov sin je rođen 1982. godine, stalno je nastanjen u Štokholmu, oženjen je, a trenutno je u BiH kako bi pomogao roditeljima u pripremama za zimu.

Prema saznanjima Saffa, MUP RS-a je ovih dana pokucao na vrata mnogih bošnjačkih povratnika širom entiteta.Policija RS-a prikuplja podatke ko se od Bošnjaka sa prostora manjeg bh. entiteta nalazi u inostranstvu, u kojim zemljama i gradovima žive, da li su članovi lovačkog udruženja, imaju li oružje, a mnogi su dobili poziv da se obavezno jave u policijsku stanicu kad dođu Bosnu i Hercegovinu. Sve se to radi u naglašenoj atmosferi sprovođenja antiterorističkih mjera. Hapšenje sina Dauta Tihića je poruka svim Bošnjacima koji žive i rade u dijaspori, na ovaj način se svima stavlja do znanja da će kad tad biti predmet hapšenja, sumnjičenja i sličnih provokacija.

Policija Republike Srpske ovo radi smišljeno. Koriste borbu protiv terorizma kako bi Bošnjake iz dijaspore natjerali da odustanu od pomisli na povratak i posjećivanje svoje rodne grude.

Takve metode policija RS-a već daju rezultat. Nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku, tj. nakon brojnih hapšenja i zastrašivanja bošnjačkih povratnika, naglo je opao dolazak Bošnjaka na godišnje odmore u Bosnu i Hercegovinu. Dodikova policija zna za tu pojavu zato sada sprovode akcije kako bi pojačali strah, odnosno još više motivirali Bošnjake iz dijaspore da ne pomišljaju na dolaske.

Istu politiku RS vodi prema Bošnjacima koji žive u Federaciji BiH. Čini se sve da se spriječi dolazak i pomaganje Bošnjaka povratnicima u manjem bh. entitetu. Prije nekoliko dana grupa Bošnjaka je posjetila jedno srebreničko selo gdje su učestvovali u akciji kopanja kanala za vodu. Osim toga, spomenuta grupa je kupila nekoliko stotina metara cijevi za vodu. Čovjek koji je bio domaćin mladićima iz Federacije, a koji ih je organizirao u spomenuti projekat kopanja kanala za vodu imao je problema sa policijom RS-a. Odveli su ga u policijsku stanicu i prijetili mu da ga vehabije iz FBiH više ne smiju posjećivati.

Bošnjaci ne smiju nasjesti na ovu perfidnu igru policije Republike Srpske. Ne smijemo ostaviti bošnjačke povratnike bez naše pomoći. Ne smije se dozvoliti da nas policija RS-a zastraši prijetnjama i hapšenjima. Moramo biti svjesni da su na sceni sofisticirani metodi etničkog čišćenja Bošnjaka od strane srpske politike. Bošnjaci koji žive u dijaspori moraju biti svjesni da su predmet zastrašivanja, ne smiju nasjesti na tu igru.

(saff.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Nisam upucen u zakonske peripetije – onaj ko je pozvan na informativni razgovor: mora li se na isti odazvati? I ako mora – mora li odgovarati na svako postavljeno pitanje?

  Drugim rijecima – postoji li pravo na cutanje? Ima li se pravo na advokata? Bez advokata se nebi smjelo pristati na bilo kakav razgovor sa policijom!

  To bi bio najbolji nacin bojkota policijskog zastrasivanja.

  Upucujem poziv vama i svim drugim sredstvima informisanja: INFORMISITE NAROD O NJEGOVIM PRAVIMA KAKO BI SE MOGLI BRANITI!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime