Munira Subašić: Dok sam živa, boriću se za pravdu

0
12

Foto: Senad GUBELIĆ

Srebrenica – Poklonili smo tri duluma zemlje u Potočarima IZBiH, gdje će graditi džamiju • Suđenje Naseru Oriću je političko • Srbi u RS-u još švrljaju, bore se protiv sebe, rekla je u intervjuu za Oslobođenje Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa i dobitnica nagrade Žena mira 2015.

• Nagrada Žena mira 2015 dodijeljena Vam je u Parizu 19. novembra. Ko Vas je predložio i šta ona predstavlja za Vas?
– Udruženje Majke za mir iz Francuske su me predložile u mreži nevladinih organizacija. Svake pete godine one daju nagradu jednoj ženi iz svijeta koja se bori za nešto: žene koje se bore za ljudska prava, školovanje, one koje su dobile Nobelovu nagradu. Iz bezbjednosnih razloga, zbog poznate situacije u Parizu, sve je organizovano dosta skromnije. Iz te mreže NO su mi rekli da dugo prate rad našeg udruženja i da smo zaslužili nagradu. Za mene nagrada puno znači.

Prvo iz razloga što su žene u ratu, miru, kući, politici iznijele najveći teret na svojim leđima. Žene iz našeg udruženja dvadeset godina se bore za istinu i pravdu. Borimo se da BiH postane zemlja sa povjerenjem. Borimo se da naša unučad imaju bolju i sretniju budućnost, bili oni Hrvati, Srbi ili Bošnjaci. Drago nam je što su oni koji su mi dali nagradu to prepoznali, tu našu misiju.

• Vaše udruženje je stalno u nekim aktivnostima. Šta trenutno radite?

– U posljednje vrijeme se mnogo priča o zatvaranju Haškog tribunala. 810 predmeta Tribunal je proslijedio Sudu BiH. Međutim, kada je došao spisak predmeta u Sud BiH, kada su vidjeli da na njemu ima dosta prijatelja, poznanika, političara koji trebaju izaći pred lice pravde, taj spisak je stavljen u ladicu. U posljednje vrijeme naše udruženje se često sastaje sa glavnim tužiocem BiH, sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom… Od njih smo tražili da se ti predmeti izvade iz ladica i da se počne raditi na njima. Prije bi došlo do pomirenja među ljudima kada bi zločinci izašli pred lice pravde. Zato tražimo da se osnuje jedan mini Haški tribunal, da se ljudi koji su radili na predmetima ratnog zločina prebace u BiH, gdje bi se otvorio taj mini tribunal. Za taj prijedlog dobili smo podršku.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime