Munib Husejnagić o provredi, privatizaciji, zdravstvu, kreditima

0
19

PRESS-ZDKZenica – Na press konferenciji 31.1.2014., premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić govorio je o više aktuelnih tema počev od privrede i privatizacije  preko zdravstva do problematike vezane za stambene kredite i prijevoz uposlenika Kantona.

Situacija u visočkom „Veleprometu“ te načini za prevazilaženje problema u privatizaciji ovog preduzeća koje je u stopostotnom vlasništvu Kantona bila je prva tema premijerovog obraćanja medijima. On je pojasnio modalitete saniranja stanja u ovom preduzeću kazavši da će se ono sanirati uglavnom prodajom u maloj privatizaciji. Slična situacija je i u žepačkoj „Novoj Trgovini“  za kojuj su također pronađeni odgovarajući oblici za rješavanje problema koji traju posljednjih godina.

Interesovanje novinara posebno je pobudila tema o stambenim kreditima koji su između 2001. i 2003. godine dodjeljivani od strane Vlade Kantona uposlenicima budžetskih institucija. Pošto jedan dio uposlenika kasni sa 10 i više rata otplate ovih kredita, dugovanja prema Kantonu su se popela na 1,2 miliona KM. Stoga će Vlada poduzeti neophodne mjere i uputiti tužilaštvu zahtjev za utuženjem i naplatom duga ako se prethodno ne mogne postići dogovor o reprogramu kredita ili jednokratnom otplaćivanju zaostalih rata.

munib husejnagic premijer zdk

Pored ovih, sporni su i krediti za privredu od kojih su dva dodjeljena visočkom KTK-u i jedan maglajskom Natronu. I za ova dugovanja po osnovu nevraćenih kredita, sačinjen je plan mjera u saradnji sa kantonalnim pravobranilaštvom. Kad je riječ o budžetskim korisnicima, ponovno je aktuelizirana tema uvođenja većeg reda u plaćanje prijevoza uposlenika i učenika za koje se godišnje izdvaja suma od 10 miliona KM (pet za prevoz učenika i pet za prevoz uposlenika u školama,policiji, pravosuđu i administraciji). Još jednom je naglašeno da nikome neće biti uskraćeno pravo na naknadu troškova prevoza , ali da će ta oblast biti uređena na način koji predviđa kontrolu i namjensko korištenje budžetskih sredstava.

Stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica te štetni ugovori sklapani u ranijem periodu sa dobavljačima opreme i izvođačima radova na objektima Bolnice bili su također predmet interesovanja novinara. Premijer Husejnagić kazao je da su se kod nabavke aparata za magnetnu rezonancu i CT aparat očigledno desilče radnje koje zahtijevaju temeljitu analizu za šta je novinarima podjeljena odgovarajuća dokumentacija. Novinare je zanimalo ko su odgovorna lica za uinjeno, a premijer je odgovorio da  to treba da utvrde nadležni organi.

(vipromo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime