Mujaga Dedić: U najtežim ratnim uslovima nastaju najbolja umjetnička djela

0
24

Bihać – Mujaga Dedić, direktor Kulturnog centra Bihać, rođeni Jablaničanin, svojim je pjesmama u ratu branio Bihać. Sada, u miru, učestvuje u organizacijama kulturnih događaja i tako doprinosi promociji i lijepoj slici ovog krajiškog grada.

Starijim generacijama, a posebno onoj koja je u ratnom periodu tek sazrijevala i stasavala u omladinu Bihaća, Mujaga je poznat po svojim pjesmama nabijenim patriotizmom i ljubavlju prema svojoj zemlji koju je tada napao agresor.  Nisu to bile samo obične patriotske pjesme, već su to bila prava antologijska djela koja će zauvijek ući u historiju Bihaća i Krajine. Sve je počelo, kaže, u učionici Gimnazije.

– Došao sam na ideju da osnujem profesionalni gradski hor i okupio sam učenice kojima sam predavao rekavši im za ideju što su one zdušno prihvatile. Isprva je naziv bio “Hor bihaćkih djevojaka”, da bi kasnije, kada su mu pristupile i neke udate žene, promjenili naziv u “Bišćanke”. Prva proba održana je 9. marta 1993. godine, kojoj je prisustvovao Goran Stambolija, koji je u to vrijeme bio komadant u KZR-u (Jedinica za kulturno-zabavni rad). Prva pjesma za koju sam napisao tekst i muziku bila je “Ripčanka” koja govori o bihaćkom naselju Ripač. Pjesma je nastala na inicijativu mještana Ripča, koji su me zamolili da napišem nešto o njihovom kraju. Zatim sam osnovao udruženje “Mordent” da bi od tadašnjeg rukovodstva Općine, dobio prostorije za studio u kojem smo radili cijeli ratni period. Upravo u tom studiju nastala su najbolja naša djela iz tog perioda. Naše udruženje i studio služili su kao svojevrstan servis za organizaciju svih značajnih kulturnih manifestacija tokom rata – prisjeća se Dedić.

Za koliko može pjesma o Drugom bataljonu?

Da u najtežim ratnim uslovima mogu nastati velika djela, priča nam Dedić prisjećajući se kako je nastala pjesma o slavnom Hodžinom bataljonu, koji je izvojevao mnoge pobjede.

– Bio sam na liniji na rejonu Grabeža. Zima je bila i padao je snijeg izmiješan s kišom. I tako, dok sam se smrzavao, došao je moj komandir Ramić i rekao kako me traže da dođem u komandu. Tamo sam se susreo s komandantom Hodžom. On me pitao za koliko vremena mogu iskomponovati pjesmu o Drugom bataljonu? Rekao sam da mi treba 20 dana i ne sluteći da ću tekst i muziku iskomponovati za vrijeme dok sam pješačio od komande prema kući. Pjesma “Peti korpus” nastala je jednog dana dok sam slušao Radio Bihać i jednog momka koji je pjevao neku patriotsku pjesmu, koja me je motivirala i tako je nastala jedna od najboljih pjesama – kaže naš sagovornik.

Dedić nam je ispričao i neke druge zanimljive detalje.

(faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime