Muhić – Ja sam akademik BANU – Ličnosti prolaze, institucije opstaju

0
1

ferid_muhicBiH, Makedonija – Diwan Magazine, blizak vlastima u Sandžaku, koji djeluje u dijaspori sa centrom u Luksemburgu, na čelu sa Almirom Mehonićem, je obavio intervjuu sa akademikom Feridom Muhićem, bivšim predsjednikom BANU. Pitali su ga:

I vi ste bili na čelu jedne institucije u nastanku BANU. No, izgleda da nije sve bilo onako kako ste zamislili kada ste osnivali BANU. Javnost je ostala uskraćena za razloge Vaše ostavke kao i Vaš status unutar BANU danas?

MUHIĆ: Ja sam i dalje član BANU. Tehnički problemi funkcionisanja sa daljine (Skopje/Sarajevo), bitno so otežavali kontinuirano funkcionisanje i onemogućavali neophodno stalno prisustvo Predsjednika u prostorijama institucije ovakvog ranga. Ovo je dovelo i do nekih neslaganja, ali to već nije bitno za opstanak i funkcionisanje BANU. Neslaganja mogu i ostati, sve dok ne dovode u pitanje ostvarivanje ciljeva BANU.

To znači da odgovornost BANU za afirmaciju historijske istine o Bosni i Bošnjacima i konstituisanje kulturnih i duhovnih pretpostavki za povratak punog suvereniteta, odnosno, teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ostaju njeni najvažniji sadržaji rada. Kao prvo, podsjetiću da me, iako više ne kao predsjednika BANU, i dalje ima tu. Kao drugo, ličnosti dolaze i odlaze, institucije traju i opstaju. Sada je najvažnije konačno realizovati par fundamentalnih istraživačkih projekata koji će ojačati entuzijazam, probuditi interes i podići optimizam Bošnjaka u pogledu njihovog istorijskog zadatka da rekonstituišu svoj nacionalni, kulturni i državotvorni identitet i uspostave svoj puni politički kapacitet.

Sa zadovoljstvom mogu reći da sam sa uvaženim kolegom Muhamedom Filipovićem, novim predsjednikom BANU, postigao punu saglasnost u pogledu definisanja osnovnih zadataka pred kojima stoji BANU i naše spremnosti da maksimalno sarađujemo na njihovoj uspješnoj realizaciji.

(Diwan Magazine)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime