Muhammed Mehdi Akif – najstariji politički zatvorenik na svijetu

0
5

On je najstariji politički zatvorenik u svijetu, a više od pola svoga života proveo je iza zatvorskih rešetaka. Početak seže još u vrijeme egipatskih kraljeva pa do sada, u vrijeme vojnog udara u Egiptu.

Informacije o njegovom zdravstvenom stanju su različite. Neke govore o tome da je u toku zatvorskih dana dobio rak, dok porodica to negira, tvrdeći da je umoran i iscrpljen zbog zatvorske samice i teških uslova života u zatvoru.

Iako ima skoro devedeset godina, on se danas nalazi u zatvoru. Bio je u zatvoru u vrijeme egipatskog kralja, zatim u vrijeme Džemala Abdunasira, tada je osuđen na smrt, pa je kasnije presuda preinačena u doživotnu. Robijao je i u vrijeme Husni Mubaraka u procesu koji se pred vojnim sudovima vodio protiv pripadnika Muslimanske braće. I sada, iako u dubokoj starosti, svoje staračke dane provodi u egipatskom zatvoru.

Akif je rođen 1928. godine i veoma rano, kao mladić od 12 godina se priključio pokretu Muslimanska braća. Srednju školu, a kasnije i Institut za tjelesni odgoj završio je u Kairu, a kasnije upisao u Pravni fakultet.

Učestvovao je u pripremama za borbu protiv izraelskog okupatora u Palestini, nadgledajući projekat, a također je učestvovao i u borbama za oslobođenje dijelova Egipta od britanske okupacije.

Bio je aktivni sudionik svih dešavanja u Egiptu i pokretu Muslimanske braće, a posljednja funkcija koju je u Pokretu, prije njegovog zabranjivanja 1954. obavljao bilo je rukovođenje studentskim sektorom unutar Pokreta.

Bio je aktivan u omladinskih kampova muslimanske omladine širom svijeta, od Saudijske Arabije, preko Jordana, Malezije, Turske, Australije i drugih zemalja.

Od 1987. do 2009. godine bio je član Vrhovnog vijeća Muslimanske braće, a 1987. je izabran i za zastupnika u egipatskom parlamentu unutar liste Islamski savez posredstvom koga su Muslimanska braća izlazila na izbore u Egiptu.

Godine 1996. je uhapšen i suđeno mu je pred vojnim sudom pod optužbom da je jedan od organizatora Muslimanske braće na međunarodnom nivou. Osuđen je tri godine i iz zatvora je izašao 1999.

Godine 2004. izabran je za Vrhovnog vođu Muslimanske braće, nakon smrti svoga prethodnika Me’muna el-Hudajbija i na tom mjestu je ostao sve do isteka mandata, 2010. godine. Nakon toga, na njegovo mjesto je izabran današnji Vrhovni vođa Muhammed Bedi’, koji se također, nalazi u egipatskom zatvoru.

Egipatski Omar Muhtar

Više od sedamdeset godina Muhammed Mehdi Akif dijeli sudbinu Pokreta. Uvijek je bio u prvim redovima i prolazio kroz sve ono kroz šta je prolazio Pokret. Poznat je kao tradicionalna struja u pokretu, bio je blizak sa svim vođama Pokreta, a veoma je cijenjen i poštovan u svim sferama unutar Pokreta.

Uprkos tome što mu bolest i godine ne dozvoljavaju da se kreće i izlazi iz kuće, čak i kada bi bio slobodan, pučističke egipatske vlasti odbijaju da ga oslobode i već dvije godine ga drže u pritvoru zbog navodne umiješanosti u ubijanje demonstranata. Ni nakon dvije godine zatvora, njemu još nije donijeta presuda, ali nije ni oslobođen.

Možda ovaj plemeniti starac neće živ izaći iz zatvora, ali će ostati upečatljiv primjer borbe, žrtve i odvažnosti za islam i islamski ummet.

Arapske i islamske zemlje pate od teške zaostalosti, a zapadni svijet želi da ih učini još zaostalijim.

(Muhammed Mehdi Akif)

Izvor: IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime