Muftije upozoravaju da Bošnjaci ostaju bez vlasništva nad svojom imovinom u RS-u

0
4

saff-vijece-muftija-650x411Sarajevo, Banja Luka – Danas je u Sarajevu Vijeće muftija je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića održalo petu redovnu sjednicu kojoj su prisustvovali i članovi Rijaseta.

Vijeće je razmatralo Prijedlog Plana rada i Prijedlog Budžeta Rijaseta za 2016. godinu te donijelo Odluku o raspodjeli sredstava Fonda Bejtu-l-mal.

Razmatrajući aktuelna pitanja u radu Islamske zajednice, posebno u povratničkim džematima, Vijeće muftija je iskazalo zabrinutost zbog načina na koji se vrši implementacija Zakona o premjeru i katastru na području entiteta Rebublika Srpska zbog toga što mnogi Bošnjaci ostaju bez vlasništva nad svojom imovinom. To se dešava zbog toga što je većina stanovništva raseljena širom svijeta ali i zbog toga što se vrijeme izlaganja nekretnina na adekvatan način i blagovremeno ne oglašava od strane nadležnih organa.

Vijeće muftija traži od nadležnih organa da otklone uočene nedostatke u provođenju ovog zakona te da blagovremeno i na adekvatan način oglase vrijeme izlaganja nekretnina. Vijeće muftija poziva sve Bošnjake u domovini i iseljeništvu da ulože napore u zaštiti svoje imovine i blagovremeno se informišu o toku provođenja ovog zakona.

U povodu posljednjih napada na imovinu Islamske zajednice u Republici Sloveniji Vijeće muftija je izrazilo duboku zabrinutost zbog informacija koje govore o porastu islamofobije i netrpeljivosti prema muslimanima. Vijeće muftija je izrazilo očekivanja da će demokratska evropska društva smoći snage i suprotstaviti se ovakvim neprihvatljivim pojavama.

(Rijaset)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime