Muftija Zukorlić: Smatram herojem svakog pravoslavca ili katolika Bošnjaka koji kaže – Ja sam Bošnjak

4

TribinaZukorlicSarajevo – Iako je negiranje identiteta skoro pa konstantan proces, kulminacija takvih politika upravo se dešava kroz aktuelno degradiranje naziva jezika ovog naroda i ostalih stubova njegove autohtonosti. Tim povodom je u organizaciji “Foruma bošnjačkih intetlektualaca” u Sarajevu održana tribina o etničkom identitetu Bošnjaka. Na tribini koja je izazvala ogromnu pažnju javnosti izneseni su mnogi dokazi koji govore o autohtonosti Bošnjana odnosno Bošnjaka na ovim prostorima.

Pored moderator prof. dr. Suada Kurtćehajića i uvodničara historičara mr. Hakije Zoranića, dr. Mirsada Priganice, te dr. Amira Halepa, aktivno učešće na tribini su uzeli mnogobrojni istaknuti građani iz sva tri konstitutivna naroda.

Trebamo napomenuti da je teritorija Bosne i Hercegovine pripadala avarskoj državi oko dvije stotine godina, cijelo VII i VIII stoljeće. Na kraju VII stiljeća Karlo Veliki je uništio avarsku državu, a odmah nakon toga Bošnjani su osnovali svoju bosansku državu. Nije Bosna nastala, kako se govori, u X stoljeću. Tokom 700 godina prije dolaska Osmanlija Bošnjani su trajno imali sljedeće elemente svog identiteta: svoje ime Bošnjani, svoju državu Bosnu, jezik bosanski, crkvu bosansku manihejskog učenja i vjerovanja, pismo Bosančicu, stećke (nadgrobnih spomenika kakve nisu podizali ni katolici niti pravoslavci u susjednim zemljama) godine 1377. država je postala kraljevina, Tvrtko krunisan za kralja.

Dakle, ovi nabrojani elementi činili su potpuni identitet Bošnjana tj. Bošnjaka – elaborirao je historičar mr. Hakija Zoranić.

Do francuske-buržoarske revolucije nije bilo nacija u današnjem smislu. Bili su etikus ili narodi. Tako je oformljen termin Bošnjani koji je bio za sve domicilne stanovnike Bosne bez obzira kojoj su koncesiji pripadali. U srednjem vijeku imali smo pripadnike bosanske crkve, imali smo pravoslavce, imali smo katolike a imali smo i muslimane koji su preko arapskih plemena došli u Bosnu prije Osmanlija – istakao je prof. dr. Suad Kurtćehajić.

Ja zaista podržavam, pozdravljam, radujem se i smatram herojem svakog pravoslavca Bošnjaka i svakog katolika Bošnjaka koji će reći: – Ja sam Bošnjak. To je za mene ono što jeste izvorno, ono ušta su Bošnjaci satjerani kroz jedno stoljeće porobljenosti. U konceptu promocije bosanske nacije kao državno-pravne kategorije nipošto se ne bi smjelo prihvatiti da postoji kao etnička dimenzija na popisu Bosanac –  kazao je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Politički identitet nastupa tek sa oblikovanjem nacije i države. Oba su koncepta stara preko 800 godina. Danas imamo savremene pokušaje negacije imena Bosna da se potpuno briše, da to bude neka pokrajina sa nekom muslimanskom etnijom ili skupinom kojoj se negira narodni, nacionalni i etnički identitet, a afirmira se i dozvoljava samo religijski identitet – istakao je historičar dr. Mirsad Priganica.

Iz Foruma su najavili aktivniji angažman na reafirmaciji historijske činjenice da su sada sva tri konstitutivna naroda do sredine IXX vijeka bili Bošnjani odnosno Bošnjaci.

tribinazukorlic1

(SBK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Muamere Zukorliću, sedi 1! Nista nisi slušao i naučio od rahmetli Alije. Lepo je Alija rekao da treba da ostanu Srbi-Srbi, Hrvati-Hrvati, Bošnjaci-Bošnjaci, ali da budu prije svega Bosanci. Zato je neshvatljivo danas da se nameće Srbima i Hrvatima iz BiH da budu Bošnjaci. Nije ti BiH Sandžak, ovde takve kao ti ne gotive ni jedni ni drugi ni treći.

    0

    0
  2. Sve su ovo historijski dobro dokazane cinjenice,ali danas se nijedan bosanski pravoslavac,ili katolik ne bi izjasnio kao Bosnjak i to je cinjenica! Pod Bosnjakom se podrazumijeva Musliman koji zivi u Bosni,Sandzaku,Makedoniji,Kosovu itd.prema tome,nase organizacije trebaju da rade intenzivno na tome da se Bosnjacima ne osporavaju njihova prava,a ne na tome da se pravoslavci i katolici iz Bosne izjasnjavaju kao Bosnjaci!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime