Muftija Zukorlić: „Potenciram partnerstvo sa državom a ne poltronstvo“

1
48
96e14f031d362d09f8cf0b04c8b30526_LSandžak – Sandžački muftija Muamer Zukorlić izrazio je zabrinutost da bi zbog velikog razočaranja Bošnjaka u Srbiji izlaznost na izbore za Nacionalno vijeće te manjinske zajednice u nedjelju 26. oktobra mogla biti veoma mala.

Zato bi, kaže, bilo veoma dobro da se na bilo koji način uključi država, vlast i premijer i da Bošnjake pozovu da u što većem broju izađu na izbore, prenio je Tanjug.

Oni bi, smatra, trebali Bošnjacima dokazati kako aktualna vlast u Srbiji nije ona vlast od prije tri-četiri godine.

“Treba li bi im reći da žele da Bošnjaci imaju svoje vijeće, a ne srpsko. To je, inače, koncepcijska razlika između mene i pojedinih političara u Sandžaku”, rekao je Zukorlić televiziji Happy TV.

Ponovio je da on potencira partnerski odnos s državom, a da, kako je rekao, oni (bošnjački političari) pristaju na poltronski odnos s državom.

Podsjetio je da Bošnjaci sada imaju dvije liste na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće – jedna je “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju”, lojalna njemu, i druga “Bošnjačko nacionalno jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”.

“Jasno je da će građani biti u situaciji da biraju između dvije opcije. Jedna je autentična i proizlazi iz cjelokupnog nacionalnog bošnjačkog vjerskog pokreta koji se bazira na rezultatima ogromnog obrazovno-odgojnog sistema od vrtića do univerziteta i akademija. A druga je Ugljaninova opcija koja kontrolira nacionalno pitanje već 25 godina i koja je sudjelovala u opstrukciji formiranja vijeća prije četiri godine”, smatra muftija Zukorlić.

Nadam se da će građani ispravno postupiti, rekao je muftija i dodao da bi podrškom listi broj jedan bila otklonjena nepravda koja je prije četiri godine učinjena Bošnjacima.

Zukorlić misli da je izlaz u tome da lista broj jedan dobije podršku kako bi Bošnjaci, kako je rekao, dobili priliku da kroz službeno tijelo koje država priznaje ostvaruju svoje pravo na jezik, kulturu, obrazovanje, prenosi Tanjug.

(Agencija FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime