Muftija Zukorlić: ’Hajka na vakufsku imovinu je uvijek postojala’

0
36

seminar_o_vakufu_sarajevo

Sandžak, Sarajevo – Muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, koji u Sarajevu sudjeluje u radu seminara „Marketing i upravljanje vakufima“ je za Agenciju FENA kazao da je sudbina vakufa u Sandžaku slična onoj u BiH.

– Vakufska imovina je oduzimana kroz agrarnu reformu, eksproprijacijom, u vrijeme komunizma, tako da je hajka na vakufsku i privatnu imovinu uvijek postojala – kazao je Zukorlić.

Pojašnjava da je u Srbiji je 2006.godine usvojen Zakon o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama i taj zakon ima jako dobrih odrednica, osim što je predvidio vraćanje imovine koja je oduzeta od 1945.godine, a s jasnom pozadinom da Crkvi prije 1945.godine nije oduzimana imovina, nego poslije, u vrijeme komunizma.

– Ovaj zakon je u interesu Srpske pravoslvne crkve (SPC). Polovično vraćanje imovine Islamskoj zajednici zakonodavcu nije bilo dovoljno, tako da je 2007.godine se tražio argument za nevraćanje imovine Islamskoj zajednici Srbije, što je okarakterizirao kao agresiju na Islamsku zajednicu – kaže Zukorlić.

Pojašnjava da je svim crkvama većinom vraćena imovina, a da u Registru direkcije za vraćanje imovine i stoji da je crkvama većinom vraćena imovina, a IZ-u Srbije nije ništa vraćeno.

– To je političko pitanje odnosa države prema muslimanima, prema vakufima, Islamskoj zajednici, ali sve manje je manevarskog prostora vlastima Srbije da imaju izgovore i da se moraju suočiti s tim pitanjem vraćanja imovine- ističe Zukorlić.

Dodaje, da u Sandžaku ne sjede skrštenih ruku, da su se organizirali, narod se organizirao, „ne ograničavamo se samo na povrat i zaštitu imovine iz osmanskog perioda nego radimo na sticanju nove i razvoju postojeće imovine“.

Abdulkadir Šaši, predstavnik Islamske banke za razvoj iz Džide, Kraljevina Saudijska Arabija, izrazio je zahvalnost na pozivu što učestvuje na seminaru, a obzirom na to da je učestvovao na mnogim seminarima širom svijeta, u Sarajevu se osjeća najljepše, „kao da je u svojoj zemlji“.

U izjavi za Agenciju FENA, Šaši je kazao da će prezentirati iskustva koja će biti korisna za vakuf u BiH, a prema njegovom mišljenju, najbolji primjer je najuspješniji vakufski centar otvoren u Malmeu, Švedska.

Tamo su muslimani sagradili vakufski centar a objekt je u blizini crkve s kojom dobro sarađuju. Centar ima džamiju, sportski centar za omladinu, salu za stare ljude i žene.

 

Šaši je bio oduševljen time da su muslimani i kršćani u Kopenhagenu održali dobrotvorni skup na kojem su donirali sredstva za izgradnju centra, a žene su donirale svoj nakit, tako da su za jedan dan sakupili milion eura.

Također je i mr. Salem Yousef Alsumaiee iz Kuvajta mišljenja da su vakufi važan segment društva.

Ističe da mlade ljude treba animirati da se više interesuju za vakufe a za to se pobrinuo Generalni sekretarijat za vakufe države Kuvajt.

– Osmišljeno je puno projekata za mlade. Organizuju se seminari, a s obzirom na to da su društvene mreže zbog lake dostupnosti i dinamičnosti izvrsne za promociju vakufa, mi koristimo i facebook, twiter i sve što nam je dostupno -kazao je u izjavi za Fenu Alsumaiee.

Tako šire ideje i koncepciju vakuva, razgovaraju s mladima u svijetu i na taj način vakufske projekte mogu plasirati u svijetu i upoznaju mlade ljude o važnosti vakufa.

Seminar je organiziran u saradnji s Islamskom bankom za razvoj iz Džide i Generalnim sekretarijatom vakufa Kuvajta, pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme IZBiH Huseina ef.Kavazovića.

Sutra će predavanje održati dr. Abdulkader Chachi i dr. Muhammed Salim iz Kuvajta i dr. Mustafa Hasani iz BiH.

(Sandžak PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime