Muftija zenički u posjeti socijalno-ugroženim porodicama

0
31

???????????????????????????????Zenica – U srijedu 22. i četvrtak 23. oktobra 2014. godine, u okviru aktivnosti obilježavanja Nove hidžretske 1436. godine, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u pratnji glavnih imama, privrednika iz Zenice mr. Edina Beganovića, sekretara Edin ef. Kavazovića i mjesnih imama posjetio je sedam socijalno-ugroženih porodica na području Muftiluka zeničkog.

U Zenici je upriličena posjeta porodici Osmana Zukana, nastanjenog u naselju Hamida, Zenica. Šestočlana porodica u teškoj materijalnoj situaciji. Jedno dijete pohađa srednju, a troje osnovnu školu.r. Mersihe Burić, gdje sa nanom živi dvoje maloljetne djece bez oba roditelja.

U okviru posjete Medžlisu IZ Žepče muftija je posjetio porodicu Azada Sele, nastanjenog u džematu Begov Han, naselje Begovina, Općina Žepče. Azad je nezaposlen, kao i njegova supruga Mirsada. Imaju četiri sina. Svi pohađaju mekteb. Najstariji sin ima 16 godina. Učenik je srednje škole i plaća autobusnu kartu, jer putuje u školu. Drugi sin ima 13, treći 10, a četvrti 6 godina.

Muftija je u Zavidovićima posjetio porodicu Abdulah a Memića, naselje Dragovac, živi sa suprugom i dvoje djece. Jedno dijete je tek rođeno, a drugo ima 6 godina. Abdulah i njegova supruga nisu zaposleni i u teškom su materijalnom stanju.

U Maglaju je posjećena porodica Safeta Hodžića nastanjenog u džematu Misurići. Porodica broji 11 članova, od toga su tri odrasle osobe (otac, majka i djed) i 8 djece (Adis 1996., Amina 1997., Elvedina 2001., Elvedin 2003., Džana 2003., Maid 2008., Mustafa 2012. i Nejra 2012. godište). U porodici niko nije zaposlen i žive od povremenog rada i pomoći drugih lica. Žive u uvjetima koji ne zadovoljavaju minimum standarda za normalan život.

U Medžlisu IZ Tešanj muftija je posjetio porodicu Mirsada Hajdarevića, nastanjenogu džematu Vukovo. Porodica živi u neuvjetnoj kući. Ima 4 djece, od kojih je jedno sa posebnim potrebama. Mirsad je obolio od multiple skleroze i hoda uz pomoć štaka.

U džematu Orašje, MIZ Doboj, muftija je posjetio porodicu Nihada Kamarića, koji živi sam sa troje djece (Jasmina 2000., Amina 2002. i Almina 2004. godište). Nihad je nezaposlen. U zajedničkom domaćinstvu živi i djed Mehmedalija.

U Tesliću je upriličena posjeta Fatimi Bajrić iz Sadikovića, koja živi sa sinom Harisom, koji je invalidna osoba. Haris je doživio tešku saobraćajnu nesreću 2011. godine i od tada je nepokretan. Fatimin suprug je umro, a njihova ukupna primanja iznose 160 KM, na ime socijalne pomoći.

Posjete pomenutim porodicama realizirane su u okviru projekta obilazaka socijalno ugroženih porodica na području Muftiluka zeničkog, a povodom Nove hidžretske 1436. godine.

Muftija zenički porodicama je predao novčanu pomoć i prehrambene pakete koji su donacija firme ‘’Agroekonomik’’ d.o.o. Zenica.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime