Muftija tuzlanski posjetio Medžlis IZ Srebrenik

0
2

03Srebrenik, Tuzla – Muftija tuzlanski već nekoliko puta boravi u posjeti našem Medžlisu, po raznim osnovama. Obišao sva ugrožena područja na Medžlisu Srebrenik, koja su stradala u poplavama. Druga radna posjeta Medžlisu Srebrenik, sastanak sa svim imamima Medžlisa i hatma dove u džematu Tutnjevac

Muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović je u petak, 05. septembra 2014. godine, posjetio Medžlis IZ-e Srebrenik. U ovoj radnoj posjeti Srebreniku delegaciju je pored muftije činio i njegov zamjenik dr. Sead ef. Seljubac. Bila je ovo redovna protokolarna posjeta tuzlanskog muftije i prilika za razgovor sa svim imamima sa područja ovog medžlisa.

Muftija je zajedno sa svojim saradnikom Sead ef. obavio razgovor sa imamima tokom kojeg su razmotrena pitanja od važnosti za rad Islamske zajednice i problemi s kojima se suočavaju imami u svom radu, te o mektebskoj nastavi kao ključnom faktoru imamskog rada.

Na sastanku se razgovaralo o stanju vjerskog života na području Medžlisa i budućim planovima rada i projektima koji će se ako Bog da realizirati. Na početku sastanka kraći izvještaj o radu Medžlisa, proteklom ramazanu, podnio je glavni imam Refik ef. Hodžić. Potom je dr. Sead ef. Seljubac govorio o mektebu, mektebskoj nastavi, načinu rada muallima, inovacijama koje imami treba da uvedu u svojim mektebima, te na kraju naglasio da je svim imamima, muallimima Muftijstvo na raspolaganju kako bi se odvijala što kvalitetnija nastava. Nakon riječi Sead ef. prisutnim imamima se obratio muftija mr. Vahid ef. Fazlović. Muftija se zahvalio prisutnima na odzivu ovoj posjeti, te na naporima koje su imami uložili tokom mjeseca ramazana, kao i napore koje čine svakog dana kako bi ojačali autoritet islamske zajednice. Naglasio je važnost duhovnog i intelektualnog obogaćivanja svakog pojedinca, te osnaživanje zajednice i kolektiva Medžlisa. Ukazao je na važnost napora kojeg je zajednica ponije tokom iskušenja, poplava koje su zadesile naš narod. Naglasio je aktivnosti i projekte koje je realizirala islamska zajednica koji podrazumijevaju saniranje posljedica uzrokovanim vremenskim nepogodama.

Prema riječima Muftije tuzlanskog, glavni cilj ove radne posjete jeste uspostavljanje čvršće saradnje i komunikacije, maksimalno iskorištavanje raspoloživih potencijala, njihovo uvezivanje i timski rad na raznim projektima. Naglašeno je očekivanje da će ove i slične buduće posjete poboljšati ukupan rad Medžlisa, osnažiti svaki vid komunikaciju unutar Islamske zajednice, kao i kreirati bolje pretpostavke za međusobnu saradnju i razumijevanje u budućem radu.

Izuzetno značajno posjetom muftije tuzlanskog mr. Vahida ef. Fazlovića, ocijenio je glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenika Refik ef. Hodžić naglasivši da ova posjeta ima i dodatnu potvrdu pozitivnih aktivnosti koje se na planu organizacije vjerskog života provode na području ovog Medžlisa. Ovaj susret iskorišten je i za razmjenu ideja i iskustava koje bi pomogle u budućem radu.

Dodjela priznanja penzionisanim imamima na Medžlisu IZ-e Srebrenik

Nakon radnog sastanka sa imamima uslijedila je svečanost dodjele priznanja penzionisanim imamima Medžlisa IZ-e Srebrenik Osman ef. Mujiću i Ishak ef. Osmanoviću. Muftija je tom prilikom ukazao na značaj rada imama u islamskoj zajednici, te da je ovo jedan od načina na koji će ubuduće odati priznanje onima koji rade na polju osnaživanja Islamske zajednice. Na početku glavni imam Refik ef. je kazao nekoliko fragmenata iz bogate biografije Osman ef. Mujića, te u ime Medžlisa IZ-e čestitao Osman ef. na postignutim rezultatima. U ime IO Medžlisa priznanje i hediju je uručio predsjednik Medžlisa Mevludin ef. Joldić, a u ime Muftijstva tuzlanskog priznanje i hediju je uručio muftija tuzlanski mr. Vahid ef. koji je tom prilikom čestitao Osman ef. na odanom radu u islamskoj zajednici. Ishak ef. Osmanović nije prisustvovao ovoj svečanosti, te njemu će se priznanje i hedije naknadno uručiti.

Hatma dove u džematu Tutnjevac

Istog dana muftijine posjete, u petak 05. 09. 2014. godine, u džematu Tutnjevac, održana je hatmenska svečanost za sedam starijih polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom hfz. Damir ef. Jahićem, prof., proučili cijeli Kur’an.

Program je počeo nakon akšam-namaza, prvo se prisutnim vjernicima u prepunoj džamiji obratio imam džemata Tutnjevac Damir ef. koji se zahvalio prisutnima na njihovom dolasku, te svršenicima hatmi koji su bili istrajni na ovom hairli putu. Potom je Damir ef. pozvao pomoćnika muftije tuzlanskog dr. Sead ef. Seljubca da se obrati prisutnim vjernicima. Dr. Sead ef. je u svom nadahnutom govoru istakao važnost ponašanja kur’anskih ljudi. Nakon obraćanja dr. Sead ef. mevlud su izveli imami MIZ-e Srebrenik te prigodan program hatma dova, koji su izveli svršenici ovogodišnjih hatmi u ovom džematu.

Prisutne je poselamio i glavni imam MIZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić, koji je u svom obraćanju ukazao na značaj aktivnosti koje se provode u džematu Tutnjevac, te pohvalio rad imama i muallima hfz. Damir ef. Jahića. Nakon glavnog imama prisutne je nadahnuo svojim vazu-nasihatom muftija Vahid ef. koji je istakao da se večeras osjeća u istinskom ibadetu, te da mu je prelijepo u ovom džematu, za koji se u Tuzli govori “u Tutnjevcu uvijek ima nešto novo”. U svom obraćanju istakao je važnost ovakvih svečanosti, te kako se one ne dešavaju svaki dan. “Ne svjedočimo često da momci od 25 godina uče Kur’an, završe hatmu i redovno dolaze svaki dan u džamiju na vaktove”- istakao je muftija.

Hatmenski ispit su položili: Jasmin Kurtić, Nermin Ahmetović, Mirsad Okić, Elvir Selimović, Omer Halilović, Šaban Kamenica i Alija Osmanović.

Na kraju programa izvršena je prozivka svršenika hatmi, te im uručene svjedodžbe, koje je uručio muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, hedije u ime Medžlisa, koje je uručio predsjednik Medžlisa Mevludin ef. Joldić, u ime džemata Tutnjevac, uručio predsjednik džematskog odbora Senahid Tabaković, te u ime udruženja hadžija Husein hadži Johić.

Džemat Tutnjevac već nekoliko mjeseci realizuje projekat održavanja redovnih tribina u ovom džematu. Svakog prvog petka u mjesecu organizira se tribina, na kojima su do sada govorili ugledni profesori islamskih fakulteta te večeri Kur’ana kao i druge vjerske svečanosti.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime