Muftija Smajkić: ‘Nećemo dozvoliti treći entitet i crtanje karata po našoj koži!’

0
328

seid-ef-smajkic-odluka-ustavnog-suda-se-nece-provestiMostar – Mostarski muftija Seid ef. Smajkić izjavio je u razgovoru za Klix.ba, komentirajući poruke predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragana Čovića da FBiH” treba biti sastavljena od tri teritorijalne jedinice”, kao i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je rekao da se “nada da će BiH uskoro biti sastavljena od tri entiteta”, da Bošnjaci Hercegovine “neće pristati na raspačavanje naše države”.

Prvi čovjek Islamske zajednice u Hercegovini kaže da ih posebno zabrinjava činjenica da neki evropski krugovi daju podršku daljnjoj atomizaciji BiH, odnosno FBiH.

“Dijelim mišljenje naših sugrađana da mi ne možemo pristati na daljnje rasparčavanje naše države BiH. Mi smo svjedoci tog projekta od tzv. hrvatske zajednice i republike Herceg-Bosne, pa kasnije do hrvatske samouprave. To se manifestiralo kroz najteže oblike torture, zločine, logore, raseljavanja… A glavni akteri tog projekta su osuđeni”, rekao je Smajkić za Klix.ba.

Nasilno naturanje rješenja

Nastojanja da bude uspostavljen treći entitet, prema Smajkiću, neće voditi ka miru.

“To bi vodilo ka konfliktu. Naš čovjek to mogu reći ne može dozvoliti da se podjarmljuje, da se napravi nešto što je upereno na eliminaciju Bošnjaka ovdje kao faktora. Ja se pribojavam svega što se dešava, jer znam da smo mi otrpjeli i pitam se koliko još možemo. Nasilno naturanje rješenja koja su zasigurno uperena protiv interesa Bošnjaka ovdje, vodilo bi u probleme. Znam prirodu našeg čovjeka pa i našeg Mostarca. Neće se niko pomiriti sa takvim rješenjima”, upozorio je Smajkić.

Prema njegovim riječima, posljednje aktueliziranje priče o trećem entitetu “izaziva pobunu i revolt Mostara i Hercegovine”, a njegovi stavovi su “samo glas naroda”.

“Mi ne možemo prihvatiti taj kontinuitet, jer bi to bilo nastavak poznate politike drugim sredstvima. I sada nas hrvatske vlasti, gdje su u većini, iscrpljuju u ekonomskom, političkom, privrednom i svakom drugom smislu, vjerovatno očekujući da ćemo prepoznati da mi Bošnjaci nemamo perspektive na ovim prostorima na kojima živimo. Prema tome, taj jezik mi odlično znamo. Nećemo dozvoliti da se crtaju karte i da se po našoj koži i našim sudbinama ponovo šara i da se svodimo na neke marginalce koji neće odlučivati o svojoj sudbini. Dati takvima u ruke našu sudbinu, mi znamo šta to znači”, kazao je Smajkić.

Odgovornost bošnjačkih političara

Dodaje kako bošnjački političari nose glavnu odgovornost za ovakvo stanje Bošnjaka u Hercegovini.

“Ovo su zadnji trzaji našeg naroda, običnog čovjeka koji ne pristaje na daljnje devalviranje našeg statusa intelektualnog, nacionalnog i vjerskog bića. U tom smislu, zbilja možemo kazati da je ovo naše ustrajavanje ustvari bilo na tragu osvješćenja političara. No, političari od nas digli ruke”, rekao je Smajkić, te dodao:

“Nismo kazali da je projekt uspostave trećeg entiteta završen. Ne damo da to bude. Dajemo posljednju šansu našim političarima, koji to naše istrajavanje na terenu moraju pretočiti u političke projekte, programe. Ako ne mogu, neka kažu da nisu sposobni da politički uokvire i prezentiraju naše interese. Ili će to uraditi ili će dobiti otkaz. Narod to više neće da trpi”.

(Klix.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime