Muftija Smajić preuzeo predsjedavanje Međureligijskim vijećem BiH

0
51

muftija-smajic-preuzeo-predsjedavanje-medjureligijskim-vijecem-bihMeđureligijsko vijeće u BiH danas je u Sarajevu održalo svoju redovnu 70. sjednicu Skupštine na kojoj je mandat predsjedavanja Vijećem, prema redovnoj proceduri rotacije, preuzela Islamska zajednica. 

U protekloj godini Vijećem je, u ime Srpske pravoslavne crkve, predsjedavao Njegovo Preosveštenstvo episkop zahumsko -hercegovački i primorski Grigorije.

Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj su o radu MRV govorili episkog Grigorije, muftija Smajić, nadbiskup Vrhbosanski Vinko kardinal Puljić i Jakob Finci.

Prezentirajući rad MRV u prethodnom periodu episkop Grigorije je naveo da su uz postojeća četiri osnovana još osam odbora za međureligijsku saradnju i to u: Banjoj Luci, Trebinju, Doboju, Zenici,Tuzli,Livnu ,Bihaću i Žepču. Također MRV je pratio napade na vjerske objekte te je u periodu od godinu i po prijavljeno 49 napada.

Ovom prilikom istaknuto je da je prije 10 godina stupio na snagu Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica.
Međutim kako su istakli učesnici pres konferencije i pored usvojenog Zakona postoje pitanja koja nisu riješena. Između ostalog tu je neriješeno pitanje uplata za PIO IZO za vjerske službenike.

Kad je riječ o napadima na vjerske objekte pa I vjerske službenike kako je rečeno došlo je do blagog pada.

Episkop Grigorije muftija Smajić i kardinal Puljić naglasili su da napadi na vjerske objekte nisu samo posljedica međureligijske, međunacionalne netrpeljivosti nego da je u nekim slučajevima riječ i o tipičnim razbojništvima.

„ Mi u Islamskoj zajednici sretni smo kad znamo da je napad na džamiju izvršen iz koristoljublja”, rekao je efendija Smajić.

Kardinal Puljić rekao je da on i njegove kolege čine koliko mogu da bi bilo što manje sukoba i napada.

“Ali mi nemamo moć i sredstva da to riješimo. Nju imaju političari. A kad smo im mi previše blizu optužuju nas da se bavimo politikom, a kad se odmaknemo onda nas oni ne čuju”, rekao je između ostalog Puljić, koji je naglasio da se od vjerskih službenika puno očekuje.

Eposkop Grigorije rekao je da oni kao vjerski službenici mogu samo uticati na savjest svojih vjernika, da mogu apelovati.

” Mi apelujemo, ali to često nema rezultata. Kao što ste čuli rečeno je da je došlo do blagog pada broja napada na vjerske objekte. To je nažalost naš poraz”, rekao je Grigorije.

Tokom press konferencije bilo je riječi i po tome koliko vjerski službenici mogu pomoći pri npr. pomoći u traženju nestalih, također apelom na savjest svojih vjernika, o potrebi da se država uključi više u pomoć vjerskim zajednicama…Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime