Muftija sandžački primio američkog ambasadora

0
6

18 12 2015 04 muftija sandzacki americki ambasador 1

Sandžak – Tokom jednosatnog razgovora u Novom Pazaru, 18.12.2015. godine, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi razmijenili su stavove o pitanjima vezanim za lokalnu i regionalnu stabilnost sa posebnim osvrtom na proces demokratizacije i pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji, kao i refleksije događaja sa Bliskog istoka na ovaj prostor.

U toku razgovora Muftija je ukazao na značaj obrazovanja općenito i islamskog obrazovanja posebno u pogledu općeg prosperiteta i pravilnog shvatanja vjere islama kod mladih generacija muslimanske populacije. U tom smislu, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru predstavlja jednu od stožernih institucija stabilnosti ovog prostora i obezbjeđivanje perspektive mladima.

Njegova ekselencija ambasador Kirbi naglasio je da loši socijalni i ekonomski uslovi generalno, u svakom društvu, predstavljaju jednu od negativnih energija zbog kojih mladi postaju meta raznih loših ponuda.

Muftija je također ukazao na važnost vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici čime bi se mogućnosti za jednostrana i nepravilna tumačenja islama svela na minimum.

U dijelu razgovora o političkoj situaciji i važnosti rješavanja pitanja manjiskih zajednica u svjetlu otvaranja poglavlja kroz pregovore za pridruživanje Srbije Evropskoj Uniji, Muftija je ukazao na loše stanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, ocjenjujući monopolističko ponašanje većine u Vijeću negativnim za Bošnjake i sve političke procese, kao i na nužnost da se u Sandžaku prekine praksa feudalnog odnosa lokalnih vladajućih faktora, da se omoguće pošteni, transparentni izbori lišeni prekrajanja  političke volje birača te da se prestane sa praksom zloupotrebe budžetskih sredstava građana u partijske svrhe, navodeći najsvježiji primjer zloupotrebe tih sredstava za finansiranje partijskih medija vladajuće strukture u Novom Pazaru.

(mesihat.org/rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime