Muftija mostarski na mevludu u Parsovićima

0
22

3

Mostar – U subotu, 1. augusta 2015. godine, u Parsovićima je održan mevludski program posvećen sjećanju na šehide ovoga kraja. Programu je prisustvovao veliki broj džematlija ovog i okolnih džemata. Na početku programa okupljenima se uz selame i zahvalu Uzvišenom Gospodaru obratio imam džemata Parsovići hadži Amir ef Cernica a nakon njega i v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić koji je, između ostaloga, istakao važnost sjećanja na naše šehide i pohvalio džemat za organizaciju i pripremu programa te uputio dragom Bogu dovu za šehide, nas žive kao i one koji će nas naslijediti na ovim prostorima.

U nastavku programa imami Medžlisa Konjic proučili su mevludski spjev a hor sastavljen od učenika Karađozbegove medrese s prostora Neretvice te učenika mekteba Parsovići učio je odabrane ilahije a prisutne je lijepim glasom izvodeći kaside o šehidima počastio i mladi doktor Dženan Jahić.

Uvaženi muftija Salem ef. Dedović u svom obraćanju je nakon zahvale Uzvišenom Allahu, salavata i selama na Poslanika, njegovu časnu porodicu i ashabe, između ostalog, kazao:

-Mi muslimani i muslimanke smo pozvani da dragome Bogu stalno iskazuje zahvalnost, da proniknemo i spoznamo vrijednosti Allahovih blagodati koje imamo, koje uživamo koje nam dragi Bog daje.

-Mevlud je velika tradicija. On je i kulturna tradicija, njegova tradicija nam prenosimo važne elemente naše duhovne i kulturne posebnosti kroz vrijeme, kroz historiju, kroz postojanje, kroz naše trajanje na ovim prostorima. Ovo je historijski kraj koji je kroz svoju historiju znao sačuvati svoju duhovnost. Ovaj kraj je trajno bio na liniji čuvanja i živog življenja vjere, potvrđujući to svojim odnosom  prema vjeri, džamiji, mektebu i prema ukupnom duhovnom životu i postojanju našega naroda. Želim da vam iskažem na tome čestitku.

Čestitam vam što ste i danas ovdje u ovom lijepom danu prisutni u ovom svjedočenju onoga što su naši slavni preci, živjeli, vjerovali i evo prenijeli na nas… Lijepa je prilika danas vidjeti nas u ovolikom broju na mevludu. Mevlud pored  duhovne strane ima i socijalnu, društvenu, kulturnu  dimenziju. Mevlud nas je danas okupio i Bog zna da nije ovoga mevluda kad bi se vidjeli i sastali u ovolikom broju….

Mevlud je jaka tradicija koja nas vraća sebi u ovom prebrzom vremenu kad ne zna brat za sestru, otac za majku, majka za sina… Mevlud nam posvećuje velike vrijednosti koje moramo čuvati, koje moramo živjeti i prenositi kako su prenosili nama oni prije nas. Posebno sam sretan danas brojnošću ove mlade generacije koja danas živi ovaj dan, ovaj mevlud, ovo sjećanje ovdje s nama.

Važno je da imamo ove momente u našoj tradiciji, u našoj duhovnosti, u našoj kulturi, u našem društvu, koji nam vraćaju pokidane i iskidane niti jer ne možemo biti zadovoljni  koliko mislimo ili ne mislimo jedni o drugima, na koji način i koliko volimo odnosno ne volimo jedni druge, način na koji muslimane žive odnosno ne žive jedni za druge… Nama nema drugoga spasa, drugoga selameta, drugoga izlaza u ovom vremenu sve dok ne budemo živjeli jedni za druge. Ne može nas i ne smije nas ništa podijeliti.

Mi smo duhovno zdrav i duhovno jedinstven narod. Duhovno kompaktan narod. Kulturno kompaktan narod i ništa na ovom svijetu ne smije biti toliko jako i toliko važno da bi moglo podijeliti ovaj narod da bi moglo dovesti u pitanje naše jedinstvo u našoj vjeri, kulturi, tradiciji u ovoj našoj zemlji, ovom mjestu i svakom drugom mjestu drage nam i jedine domovine gdje žive bosanskohercegovački muslimani koji su organizovani kroz tradiciju i hijerarhiju Islamske zajednice već dugi  dugi niz godina….”

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime