Muftija Dudić u posjeti Muftijstvu banjalučkom

0
4

07 (1)Sandžak, Banja Luka – Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, 13. i 14. aprila 2014. godine, boravila je u posjeti Muftijstvu banjalučkom gdje su bili gosti muftije banjalučkog Edhem ef. Čamdžića.

Prvog dana posjete, u društvu muftije Čamdžića, predsjednik Dudić obišao je Medžlis IZ-e Kotor Varoš, gdje su ih dočekali predsjednik Medžlisa Nedžad Aganbegović i glavni imam Damir ef. Delić. Tom prilikom obišli su džamiju u čijoj obnovi su učestvovali i muslimani Sandžaka. Predsjednik Medžlisa Aganbegović zahvalio se dr. Dudiću na vrijednoj donaciji sandžačkih muslimana za džamiju koja je otvorena 2011. godine.

Nakon toga delegacija je posjetila Muftijstvo banjalučko, gdje su se u društvu muftije Čamdžića susreli sa glavnim imamom Medžlisa IZ-e Banjaluka Muris ef. Spahićem i predsjednikom Medžlisa Kasimom Mujićem te razgovarali o životu muslimana na ovim prostorima.

Muftija banjalučki je upoznao goste da je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u Banja Luci porušeno svih 16 džamija, ali da je do sada u potpunosti obnovljeno njih 15, te da jedino džamija Arnaudija još uvijek doživjela svoju obnovu.

Muftija Čamdžić je upoznao delegaciju Mešihata da u Banja Luci živi 20.000 muslimana i da je u pripremi projekat izgradnje medrese u tom gradu. Nakon toga delegacija je obišla parcelu gdje se planira izgraditi banjalučka medresa.

Musafiri u društvu domaćina obišli su i džamiju Ferhadiju, čija obnova je u završnoj fazi. Ispred džamije, predsjednik Medžlisa Kasim Mujić uručio je poklon muftiji Dudiću, specijalno izrađenu maketu Ferhadije, koju daruju posebnim gostima.

Drugog dana posjete muftija Dudić u društvu domaćina muftije Čamdžića obišao je Medžlis IZ-e Prnjavor, gdje su se susreli sa glavnim imamom Fikret ef. Čelenkom i predsjednikom Medžlisa Lokmanom Iriškićem. Domaćini su upoznali goste o stanju muslimana u ovoj općini.

Na imanju predsjednika Medžlisa Iriškića, inače uglednog biznismena, domaćini su imali prilike čuti o radu i aktivnostima Medžlisa i Muftijstva na polju povratka i opstanka Bošnjaka na te prostore, gdje je Iriškić najbolji primjer kako uspješni privrednici mogu doprinijeti ovom procesu.

Delagacija je obišla i Preduzeće za preradu kože „Koteks“ u Tešnju, vlasnika h. Muharema Sjedića, uspješnog privrednika i osvjedočenog prijatelja institucije Islamske zajednice.

U delegaciji Mešihata, pored predsjednika Dudića, bio je i član Mešihata h. Hajro ef. Tutić.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime