Muftija Dedović: Zaustaviti diskriminaciju bošnjačke djece

0
9

muftija salem ef dedovic

Mostarski muftija Salem efendija Dedović je pozvao nadležne institucije da zaustave diskriminaciju bošnjačke djece u Kantonu 10 (Livanjskom), javlja Anadolu Agency (AA).

Mostarski muftija na osnovu izvještaja Medžlisa IZ Livno u svojoj reakciji je oštro osudio brutalnu zloupotrebu djece na dječijem festivalu maškara u Livnu, kojoj su, kako je obaviješten prisustvovala i djeca bošnjačke nacionalnosti. Muftija je uz osudu tog čina pozvao sve nadležne domaće i strane institucije da se konačno u Kantonu 10 prestane sa diskriminacijom učenika bošnjačke nacionalnosti i da im se omogući izučavanje maternjeg, bosanskog jezika.

U reakciji mostarskog muftije Dedovića upućenoj Ministarstvu nauke, obrazovanja, kulture i sporta Kantona 10, Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini institucija i Ombudsmenu za ljudska prava u BiH navodi se da se Medžlis Islamske zajednice Livno obratio Muftijstvu mostarskom povodom incidenta koji se desio dana 13. februara u Livnu.

-Reagovanju Medžlisa Livno povod jeste naizgled bezazleni dječiji festival u čijoj organizaciji su učešće uzeli uposlenici i učenici OŠ Fra Lovro Karaula i OŠ Ivan Goran Kovačić, zajedno s područnim školama, kao i polaznici nekoliko dječijih vrtića u Livnu, a koji je iskorišten za brutalnu zloupotrebu djece, jer između ostalog što se dešavalo na navedenom festivalu, na njemu je spaljen i Carmel Agius (lutka op.a.), haški sudija, koji je donio presudu u slučaju Prlić i drugi, te na taj način potvrdio udruženi zločinački poduhvat i agresiju izvršenu na našu zemlju. Radi se o manifestaciji za djecu koja u sebi ne bi smjela nositi ništa osim obične zabave, za djecu koja ne bi trebala znati niti za haški sud ni imenovanog sudiju, a nekamoli takvog nekoga spaljivati na lomači. Na ovu manifestaciju zajedno sa svojim vršnjacima dovedena su i djeca bošnjačke nacionalnosti iz navedenih ustanova, što predstavlja nastavak pokušaja asimilacije te djece, vidljiv od ranije kroz aktivnosti obrazovnih ustanova sa ovog područja – stoji u reakciji muftije Dedovića.

Naglašeno je da se na području jugozapadne Bosne i Hercegovine škole izvode nastavu po hrvatskom nastavnom planu i programu i na hrvatskom jeziku, a u čijim redovnim nastavnim sadržajima je zastupljeno obilježavanje blagdana kršćanske vjere i tradicije poput Božića, Uskrsa, Svih svetih i Dušnog dana, Poklada i Maškara, Dana kruha, itd.

-Neizostavan sadržaj tih programa bude citiranje biblijskih tekstova od strane djece kao izvođača i prisustvo svećenika na njima. S obzirom da ovakvi programi imaju izrazitiji katolički karakter, djeca bošnjačke nacionalnosti i muslimanske vjere, koja su u izrazitoj manjini u navedenim školama, a riječ je o kantonima s hrvatskom većinom i obrazovnom politikom koja se kreira na tom nivou, suočena su s novim vidom asimilacije i ataka na njihov identitet.

Imajući u vidu da su naša djeca u tim školama već diskriminisana time što nemaju pravo na izučavanje maternjeg bosanskog jezika, niti nacionalne grupe predmeta osim vjeronauke, sasvim je razložno pitanje, odnosno zabrinutost u vezi s navedenom pojavom i njenim štetnim utjecajem na našu muslimansku djecu – stoji u reakciji muftije Dedovića.

Iako, navodi muftija Dedović, samo obilježavanje praznika nije obavezno za muslimansku djecu, prisutna je stigmatizacija onih koji ne učestvuju u aktivnostima budući da se cjelokupan školski kadar angažuje na obilježavanju ovih praznika.

– Sve školske aktivnosti su podređene tim praznicima, ali po saznanjima koja smo dobili od roditelja djece, nije nepoznata ni praksa učitelja, koji djeci koja ne žele učestvovati u aktivnostima ovim povodom, dijele negativne ocjene ili smanjuju vladanje bez ikakvog razloga. Svjesni smo gdje živimo, i da svaka vjerska tradicija ima svoje blagdane koji su bogatstvo u različitosti ove zemlje, ali odlučni da se suprostavimo praksi kojom se kroz redovne nastavne sadržaje djeci druge vjerske tradicije nameću sadržaji koji nisu njeni. Pozivamo nadležne organe obrazovnog sistema koji provode obrazovnu politiku, a sve u skladu sa zakonom i evropskim obrazovnim konvencijama, da muslimanskoj djeci omoguće pravo na izučavanje maternjeg bosanskog jezika, nacionalne grupe predmeta, te učešće u realizaciji redovnih, a i vannastavnih školskih sadržaja, bez nametanja sadržaja koji su protivni njihovom vjerskom i kulturnom identitetu i tražimo zaštitu vjerskih prava i osjećanja muslimanske djece u vezi sa obilježavanjem blagdana kršćanske vjere u redovnom nastavnom procesu i kalendaru škola – stoji u reakciji muftije Dedovića.

Obraća se, naglašava, Instituciji ombudsmena za ljudska prava, posebno Odjelu za prava djece, Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, da u skladu sa svojom ulogom zaštitnika prava utvrde povredu prava bošnjačke djece na izučavanje maternjeg bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, počinjenu od kantona sa hrvatskom većinom, te poduzmu mjere iz svog okvira djelovanja kako bi se ispravile povrede ljudskih prava od strane navedenih organa uprave, kao i da osude zloupotrebu djece, samim tim i Bošnjačke, učesnika dječijeg festivala i politizaciju istog, koji je bio sve samo ne dječija zabava i radost.

 

(Rijaset)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime