Muftija Dedović posjetio Čapljinu i Stolac

0
6

25 02 2016 04 muftija dedovic capljina stolac 1

Čapljina, Stolac – Mostarski muftija Salem -ef. Dedović sastao se jučer sa načelnikom općine Čapljiina dr. Smiljanom Vidićem. U pratnji muftije bili su v.d. glavnog imama Medžlisa Čapljina Džemal -ef. Gadara i članovi Izvršnog odbora Ajman Šoše i Ragib Šuta.

Sastanak sa načelnikom Čapljine

Na radnom sastanku analizirana je dosadašnja saradnja između općine Čapljina i Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, gdje je naglašena dosadašnja spremnost načelnika Vidića da pomogne u rješavanju određenih infrastrukturnih potreba na ovom području.

Delegacija Islamske zajednice posebno je inicirala pitanje vakufske imovine u Počitelju – Šišman Ibrahim-pašine medrese, kojom prilikom je istaknut zahtjev da se ovaj vakuf vrati na korištenje i upravljanje Islamskoj zajednici.

Pokrenuta je inicijativa za rješavanje lokacije za mezarje u džematu Višići. Muftija se zahvalio načelniku Vidiću na prijemu i njegovoj podršci vjerskim zajednicama u Čapljini.

Skupština Medžlisa IZ Stolac

U subotu, 20. februara 2016. godine, u sali za sastanke tek obnovljene Musafirhane (Šarića hana), održana je redovna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Stolac. Skupštinom je predsjedavao Ismet Hamzić, a pored članova Skupštine sjednici su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora, predsjednici džematskih odbora, imami sa prostora Medžlisa, članovi Omladinskog kruga, te koordinatorica za ženski aktivizam.

25 02 2016 04 muftija dedovic capljina stolac 2

Rad Skupštine je protekao u konstruktivnoj atmosferi. Sjednica je započela izlaganjem predsjednika Izvršnog odbora o administrativno-pravnom izvještaju i aktivnostima koje su poduzete u 2015. godini, s naglaskom na završetak radova na Musafirhani (Šarića han) i njeno osposobljavanje i stavljanje u funkciju.

Glavni imam Mersed ef. Šabanović je prisutne upoznao sa aktivnostima koje su poduzete u 2015. godini u nadležnosti Vjersko-prosvjetne službe. Tokom sjednice prisutni su mogli pratiti i kratku video prezentaciju o obnovi Musafirhane i video prezentaciju o aktivnostima Omladinskog kruga u prethodnoj godini.

Svi izvještaji su jednoglasno usvojeni kao i pojedinačni planovi rada za 2016. Nakon usvajanja izvještaja prisutnim se obratio i mostarski muftija Salem ef. Dedović koji je nakon čestitanja Medžlisu Stolac na useljenju u Musafirhanu, obnovljeni vakufski objekat u centru Stoca, između ostalog istakao i sljedeće: “Ima jako puno potreba, sve potrebe treba sagledati, i socijalne, i humanitarne, i odgojne, i kulturne, naravno, u ovakoj specifičnoj sredini, kakva je Stolac, sve te aktivnosti uglavnom se prelamaju preko Islamske zajednice koja je stožer svih aktivnosti… stoga, tog bremena moraju biti svjesni oni koji su profesionalno uključeni u rad Islamske zajednice i realizaciju njene misije. Molim dragoga Boga da nas objedini, da nas podrži, da nam da snage da istrajavamo, da čuvamo zajednicu i da je unapređujemo, da budemo posvećeni izvršavanju zadataka i obaveza.”

(rijaset.islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime