Muftija banjalučki: Pedagogija Muhammeda a.s. je vrhunska

0
9

52150Banja Luka – U okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ya Resullah” večeras je Muftija banjalučki dr. Osman Kozlić u Domu oružanih snaga održao predavanje o pedagogiji, pedagoškim metodama, odnos prema Muhammedu a.s. i odnos prema nama samima.

Muftija Kozlić smatra da ljudi moraju poboljšati komunikaciju, unaprijediti međusobne odnose, a posebno kada se nekom drugom pokušava prezentirati islamsko učenje, a preduvjet za to je dati lijep odgoj djeci.

“Najbolje je da mi u odgajanju djece praktikujemo pedagogiju Muhammeda a.s. koja je bila vrhunska i koja se i dan danas primjenjuje u svijetu onako kako je to Muhammed a.s. radio”, – naglasio je muftija Kozlić.

Božiji poslanik je kazao: „Plemenito postupajte prema svojoj djeci i što ljepše ih odgojite.”

“Potrebno je imati predagoški odnos prema slušaocu, kada posmatramo sagovornika, onoga na koga prenosimo znanje da se prema njemu odnosimo kao prema ljudskom biću bez obzira da li je to muško ili žensko, te da svoj govor podesimo prema kapacitetu slušaoca”, – kazao je Kozlić u izjavi za Fenu i dodao da ukoliko se čovjek obraća mlađoj populaciji da svoj govor i emocije prilagodi njima.

Po mišljenju muftije Kozlića, vrlo važna metoda je objedinjenje teorije i prakse, a to podrazumijeva „da se ne desi da jedno govorimo a drugo radimo“.

“Muhammed a.s. je govorio da je umjerenost u poučavanju vrlo bitna, a to podrazumijeva ‘olakšavajte a ne otežavajte’ budite oni koji unose radost, a ne oni koji rastjeruju”, – naglašava Kozlić.

Podsjeća na hadis u kom se kaže da „roditelj ne može svome djetetu podariti ništa bolje od lijepog odgoja” i pojašnjava da je Božiji poslanik uvijek birao ono što je lakše za ljude, te rješenja koja bi donosio su bila olakšavajuća.

Najvažniji je odgoj onaj koji se ponese iz kuće, kaže muftija, a Muhammed a.s. je na njemu insistirao govoreći da „smo svi mi pastiri i svi ćemo odgovarati za svoje stado“.

Muftija ističe da je to važno posebno u prvoj dobi djeteta, u dobi adolescencije, što je danas, jako potrebno s obzirom da se roditelji suočavaju s brojnim problemima kada se njihova djeca odgajaju i na ulici, i sredstvima informiranja, uz brojne društvene mreže.

Naveo je hadis u kojem Muhammed a.s. daje pedagoški savjet svim roditeljima: „Hranite svoju djecu sedam godina, odgajajte ih sedam godina, a zatim ih uzimajte za saradnike sedam godina”.

“Naš život i naša misija je promicanje vrijednosti Kur’ana i sunneta a to pomaže i danas i ne smiju se zanemariti pedagoški aspekti porodičnog života”,- naglasio je on.

Zaključio je da se odgoj, izgradnja čovjeka ne ograničava samo na neku odgojno-obrazovnu ustanovu, nego najprije na Kur’an kao Allahov govor i uputu, hadis Poslanika Muhammeda a.s, jer kako je kazao Poslanik islama „Zaista je Uzvišeni Allah Odgajatelj u ovom Kur’anu, pa zato učite iz njega.”

Muftija banjolučki je s ponosom podsjetio da je prvi mevlud proučen u Ferhadiji džamiji u Banjoj Luci, 22.decembra ove godine, te da je to bio veličanstven doživljaj, a mevlud su proučili najbolji učači, hafizi Burhan Šaban, Sulejman Bugari i Mensur Malkić, što je bio poseban doživljaj za one koji su svjedočili rušenje Ferhadije u ratu.

Najavio je da će svečano otvorenje Ferhadije džamije biti upriličeno najvjerovatnije za Dan džamija, 7. maja 2016.godine.

(Agencija FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime