‘Mržnja militantnih Bošnjaka-muslimana prema Srbima u svom punom obliku iskazala se na groblju u Višegradu’

0
3

a4625efe91302d0b3ffa54ad7a86014ePodrinje – Prema njegovim riječima, dokaz te mržnje je i reagovanje na zakonsko brisanje te kvalifikacije, kada su prisutni govorili ‘ovo nije srpska zemlja’ i ‘da sam ja pravoslavne vjere, ubila bih se’

 

 Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki istakao je da se mržnja militantnih Bošnjaka-muslimana prema Srbima u svom punom obliku iskazala na muslimanskom groblju u Višegradu, kada je na jednom od spomenika napisano da su nastradali muslimani žrtve “genocida”, javlja Srna a prenose Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, dokaz te mržnje je i reagovanje na zakonsko brisanje te kvalifikacije, kada su prisutni govorili “ovo nije srpska zemlja” i “da sam ja pravoslavne vjere, ubila bih se”.

“Da neki Srbin u vezi stratišta gdje su nastradali Srbi od muslimana, na primjer, u Sarajevu, Bratuncu, Kravici i drugima, javno kaže kako je islam genocidna vjera, to bi bio krunski dokaz islamofobije. I bio bi”, poručio je Vlajki.

Ističući da niko ne sumnja da su u Višegradu stradavali nevini Bošnjaci, Vlajki je dodao da se nijedna od relevantnih muslimanskih institucija nije oglasila povodom govora mržnje u Višegradu.

“U Sarajevu je muslimansko rukovodstvo priznalo da je u tom gradu, od 1992. do 1994. godine ubijeno od 2.000 do 3.000 srpskih civila. Istina je, prema navodima `negdje na sredini`. Pa, ako ćemo se već, na ovako neukusan i prljav način igrati riječima, kako nazvati namjerna ubistva nekoliko hiljada civila samo u jednom gradu?”, upitao je Vlajki.

Potpredsjednik Srpske kaže da bi se “prije zemlja počela okretati na drugu stranu” nego što bi Bošnjaci-muslimani dozvolili da Srbi, pred zločinačkim jamama “Kazani” ili u Dobrovoljačkoj ulici naprave spomenik i na njemu napišu da tu leže, ne žrtve zločina, već žrtve genocida.

“Dok Bošnjaci-muslimani mogu u Srpskoj sasvim slobodno podizati spomenike žrtvama zločina, nazvanih `genocidom`, Srbima nikada to ne bi bilo dozvoljeno u Federaciji BiH”, naglasio je Vlajki.

On kaže da ispada tako da je Srpska stvarno zemlja svih naroda, a Federacija jednog jedinog naroda.

Sa spomenika žrtvama rata u Višegradu juče je obrisana riječ “genocid”, čime je ispoštovano rješenje opštinskog građevinskog inspektora Ljiljane Ćirković o uklanjanju te sporne riječi.

Predsjednik Udruženja žrtava rata Bakira Hasečić pokušala je da spriječi brisanje riječi i ulaz komunalaca u muslimansko groblje na kojem je spomenik, ali su je u tome spriječili policajci.

(depo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime