Mr. Mahmutović: Genocid nad bošnjačkim narodom rađen je organizovano i institucionalno

0
43

Crna Gora – Nakon premijernog prikazivanja u Plavu, Gusinju, Rožajama, Novom Pazaru i Bijelom Polju, u srijedu večer 27.jula dokumentarni film “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu” autora Avda Huseinovića a u produkciji BANA – Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka, prikazan je i u Pljevljima.

Projekcija filma je priređena u Općinskoj sali u Pljevljima, do se u svojstvu uvodničara prisutnima obratio historičar mr. Maksud Mahmutović:

– “Poštovani sugrađani, dragi i uvijek dobrodošli gosti selam alejkum i dobro veče! Iako je moj zadatak da večeras budem uvodničar, u dokumentarni film koji ćemo zajedno odgledati, mislim da svi mi možemo biti uvodničari u neke njegove segmente. Svi mi smo savremenici genocida u Srebrenici ili smo dolazili do nekih podataka o stradanju naših sunarodnika u bližoj prošlosti. Ovaj film je obuhvatio vrijeme od tri stoljeća, od kraja 17.stoljeća do danas i na osnovu istraživanja, iskaza preživjelih svjedoka i relevantnih historijskih dokumenata pokazao kako se odvijao genocid nad bošnjačkim narodom u kontinuitetu. Film hronološki, kako to i zahtijeva historijska metodologija, prikazuje događaje na prostorima od Dalmacije, Like, Banije, Herceg Novog, Cetinja, Sjenice,Užica, Šapca, Plava, Gusinja, Šahovića, Limske Doline, Istočne Hercegovine, Podrinja i Bukovice do agresije na BiH 1992-1995. god.

Iako je na genocidu nad bošnjačkim narodom rađeno organizovano i institucionalno i obaveza Bošnjaka je da nikada ne zaboravi počinjena zlodijela, isto tako ne smijemo doći u situaciju da optužimo cijeli narod, u čije ime su počinjeni zločini i genocidi, pa makar se i samo jedan pojedinac ogradio od njih i rekao da nisu počinjeni u njegovo ime. Ne može postojati nikakav razlog zbog kojeg bi se radilo na fizičkom i biološkom uništavanju jednog naroda. Ta ideja može se roditi samo u bolesnim umovima. Genocid su, po pravilu, pratili urbicid i kulturocid na pomenutim prostorima”, – rekao je izmežu ostaloga mr. Mahmutović.

Nakon kratkog uvoda Mahmutović je najavio potpredsjednika BKZ-a Almira Muratovića da poselami skup.

Potpredsjednik Almir Muratović je naglašavajući značaj ovog dokumenta o utvrđivanju istine kazao je da ovaj dokumentarni film prvenstveno služi Bošnjacima da saznaju i dobro shvate šta im se dešavalo u prošlosti.

Nakon projekcije filma prisutnima se obratio i Muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević.

Zbog velikog interesovanja, u narednom periodu projekcije filma bit će organizirane u Petnjici, Beranama, Tutinu, Prijepolju, Sjenici, Priboju, dok na jesen će biti priređena velika premijera u Sarajevu i više gradova u BiH, te u New Yorku, kao i više zapadno-europskim državama.

O distribuciji filma naknadno će biti obaviještena javnost.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime