Može li kafa pomiriti Srebreničane?

0
33

33465Srebrenica – Građani Srebrenice su u utorak pili “kafu tolerancije”, zajedno sa predstavnicima OSCE-a u Srebrenici, ali i predstavnicima vladinih i nevladinih institucija, koja treba da doprinese pomirenju među građanima u gradu na istoku BiH u kojem je prije 19 godina počinjen jedan od najvećih genocida nakon Drugog svjetskog rata

Pripadnici vojske Republike Srpske su u Srebrenici, zajedno sa policijom, u samo nekoliko dana u julu 1995. godine ubili više od 10.000 bošnjačkih civila, među kojima je bio veliki broj djece, žena i staraca.

Ni skoro dvije decenije nakon genocida situacija među građanima Srebrenice nije na zadovoljavajućoj razini, a tenzijama u najvećoj mjeri doprinose vlasti bh. entiteta Republika Srpska, koji čine jako malo na osiguranje mirnog života u ovom mjestu, prije svega za bošnjačke povratnike.

“Kafa tolerancije” u Srebrenici ove godine već je jednom služena, a projekt organizira Koalicija “Bunt protiv mržnje”, koju su potpomogle i mnoge druge domaće i međunarodne organizacije, među kojima je i OSCE.

Želja nam je, rekla je Radomirka Savić iz Koalicije “Bunt protiv mržnje” prikazati Srebrenicu van okvira po kojima je poznata široj javnosti, i prikazati kako se u Srebrenici, bez obzira na vjeru ili naciju, zajedno pije kafa, druži, živi i radi.

(novovrijeme)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime