Mostar žrtva zamisli o funkcionalnoj troetničkoj podjeli zemlje

1
11

Mostar – Nema nikakve sumnje da je politička situacija u Mostaru, kao i stranačka kontrola institucija u HNK, tek posljedica političkih odnosa kakvi vladaju na nivou BiH. Na pitanje da li je i Mostar postao kolateralna šteta pozicija koje se namiču iza tamnih političkih zavjesa u trodiobi vlasti, u Sarajevu i Banjaluci, sagovornici TV1 iznose ovakva viđenja:

„Ja se bojim da je neko u svojoj glavi zamislio kako se ova država, bez obzira na to što se ne može troentitetski podijeliti, može podjeliti funkcionalno – na nacionalnim osnovama“, kaže  Aner Žuljević, poslanik u Skupštini HNK.

Šefkija Điho je mišljenja da rastuće posljedice stranačke kontrole institucija u Hercegovini mogu pogubno djelovati na dalje cijepanje i fragmentiranje teritorija Bosne i Hercegovine, a time i destrukciju države…

„Dakle, neko je zacrtao da ovo bude dominantno hrvatski prostor i slijedom toga se i događa sve ovo“, ističe Šefkija Điho, bivši guverner HNK.

I dok se u Mostaru i HNK iščekuje kakav će biti ishod sudskih sporenja, proisteklih iz vječitih nesporazuma koje sami kreiraju i proizvode politički akteri koalicije SDA-HDZ, javnost s pravom pita šta radi kantonalni parlament i gdje je u svemu tome odgovornost narodnih poslanika.

„ Nije kanton stvoren samo da funkcioniše putem Ministarstva finansija i isplata plata, na što smo se sveli, a to je isključivo – kao platni promet“, naglašava Žuljević.

Sagovornici Televizije jedan u Mostaru složni su kod zaključka da – takozvano, političko Sarajevo povlači poteze koji ponekad čine nepopravljivu političku štetu u Mostaru i Hercegovini, i prije svega – populaciji Bošnjaka.

„Pa dobro, može se i tako reći, ali to proizilazi iz ovoga što sam ranije rekao. Situacija je trenutno takva da HDZ vjerovatno na većim nivoima uspijeva izboriti sve te pozicije na ovom području“, pojašnjava Ajman Šoše, predsjednik kluba Bošnjaka u Skupštini HNK dok Ljubo Bešlić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH ističe „Cjelokupno bošnjačko stanovništvo podliježe pod određene politike koje se žele nametnuti kao neki lideri koji se trebaju slušati. Izazivaju se različite krize i ja osobno mislim da krize ne idu u prilog bošnjačkom narodu.

Elmir Šator, nezavisni poslanik u Skupštini HNK smatra:

„ Stvari u Sarajevskom kantonu kada je riječ o Hrvatima, stvari u Srednjebosanskom, vrlo moguće i u Unskosanskom kantonu, u pogledu potpune političke i svake druge ravnopravnosti Hrvata nisu kako treba. Ali isto tako u HNK kantonu i samo mjesto kakav je Stolac je apsolutni dokaz kako postoji i druga strana priče gdje su Hrvati sve samo nisu diskriminirani. Po mom mišljenju u ovom kantonu oni diskriminiraju druge“ a Điho nastavlja:

„Bošnjačke političke strukture u Sarajevu ovaj prostor i ovaj grad doživljavaju kao nekakav svoj teret, što njih samo opterećuje, a ne kao dio ove zemlje. Nije BiH od Kozje ćuprije do Malte, nego je BiH i u Mostaru i u Neumu, i na Malom Školju i u Srebrenici. Ako je nema, onda nema države“

Sagovornici TV1 o krizi vlasti u Mostaru i HNK, dijele mišljenje kako je na terenu očito da postoji neki proetnički dogovor između vladajućih politika da se – umjesto kreiranja multietničlkih pozicija u institucijama i ustanovama u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, ide u susret etničkim projektima…

„… SDA je nakon dobijanja izbora 2014-te pokazala kako oni vide BiH, što je za SDP neprihvatljivo. Svi oni kadrovi koji nisu bili, da tako kažem, hrvatske nacionalnosti, bukvalno su pometeni  a došli su kadrovi HDZ-a“ zaključuje Žuljević.

I dok politički akteri u vlasti Mostara i HNK vode jalove i neproduktivne ratove i sporenja – sada čak i pred sudovima, – nezavisni posmatrači ukazuju na opasne posljedice nerada i javašluka, prvenstveno u institucijama vlasti. Hercegovačko-neretvanski kanton bukvalno tone pod teretom stotina miliona teških dubioza u ovdašnjim federalnim i kantonalnim preduzećima i ustanovama. Ali, surove ekonomske prilike kao da ne dotiču vlasti u HNK, čija se Skupština – na primjer, prema istraživanju i analizama CCI mogla „pohvaliti“ jedino neslavnim rekordom da su njeni poslanici u prvoj polovini ove godine radili – slovom i brojem, ukupno 13 sati i 15 minuta !I – da ne bude zabune, radi se o Hercegovačko – neretvanskom kantonu, po rezultatima rada, rješenjima i inicijativama rangiranom na posljednjem mjestu u Federaciji. Uz sve to i jedinom kantonu u kome još nije usvojena strategija razvoja, dok je i strategija zapošljavanja tek – mislena imenica !

(tv1.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime