Mostar: Zajednički interes za privrednu saradnju

0
10

slikac (1)Mostar – Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je tokom njegove posjete Mađarskoj posebno naglašena potreba intenziviranja ekonomske saradnje i izražen zajednički interes za privrednu saradnju.

“Naglašen je interes mađarskih investitora za energetski sektor, metalnu, automobilsku, prehrambenu i tekstilnu industriju, te poljoprivredu i turizam, kao i infrastrukturu i građevinarstvo”, izjavio je Bevanda novinarima na mostarskom Aerodromu, nakon povratka iz Mađarske.

Bevanda je naveo da su tokom bilateralnih razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom još jednom jasno potvrđeni prijateljski odnosi Mađarske i BiH.

“Prošli smo i analizu političke situacije u BiH. Mađarska izražava zabrinutost zbog našeg zastoja na evropskom putu, te nam pruža pomoć u realizaciji potrebnih uslova”, rekao je Bevanda.

On je naglasio da je Orban predložio i mogućnost osnivanja zajedničkih malih i srednjih preduzeća, te njihovog kreditiranja po povoljnim uslovima putem mađarske državne banke.

“Razgovarali smo o tome da su BiH i Mađarska povezane samo drumskim saobraćajem, te dogovorili korake kako bi ponovo profunkcionisala željeznička linija Sarajevo – Budimpešta. Takođe, nema ni aviolinija pa smo razgovorali i o mogućnosti njihovog otvaranja. Ja imam svoja ovlaštenja i iznad njih ne izlazim, ali na ovaj način stvaram uslove da to rade oni koji su nadležni”, dodao je Bevanda.

On je rekao da je tokom susreta potvrđena i odluka mađarske Vlade o stipendiranju 50 studenata iz BiH za narednu godinu, što je, kako je rekao Bevanda, još jedan njihov doprinos na putu otvorenosti i saradnje.

Osim sa Orbanom, Bevanda se u okviru jednodnevne posjete Mađarskoj susreo i sa predsjednikom tamošnjeg Parlamenta Laslom Koverom.

Na pitanje novinara da li je poštovana procedura prilikom nedavne smjene Mirka Šarovića sa funkcije ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Bevanda je kratko odgovorio da je Savjet ministara postupio u skladu sa poslovnikom.

(Nezavisne)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime