Mostar: Sraman odnos ljekarskog tima Instituta prema invalidima

0
10

MOSTAR Sraman odnos ljekarskog tima Instituta prema invalidima

Mostar – Nakon što su nedavno članovi HVIDRA-e Mostar upozorili na nelegalan i zabrinjavajući rad Instituta za medicinsko vještačenje, jučer je zbog toga, odnosno sramnog odnosa komisije ljekara koji rade u Mostaru kao dio Instituta, održana vanredna sjednica Predsjedništva Saveza RVI HNK.

Najveći teret

Tako su, kako je rečeno nakon sjednice, članovi RVI HNK zatražili poštivanje sporazuma koji su postigli predstavnici Saveza, Ministarstvo za pitanja boraca i Institut o tome da se ne ide na štetu RVI.

Upravo zbog nepoštivanja postignutih sporazuma i postojeće medicinske dokumentacije, veliki je broj RVI izveden iz prava u HNK, kako je to istakao predsjednik Saveza Arif Fazlić.

– Kada pogledate stanje RVI i demobilisanih boraca, samo se oni spaljuju! Ne vidjeh nijednog političara u ovoj državi da se opržio, a kamoli spalio! Zato, dižemo svoj glas i poduzet ćemo određene aktivnosti sa Savezom, ministrom Bukvarevićem, da se, jednostavno, poštuje dignitet borca i RVI, a svi znamo da su branili svoju državu, domovinu i da smo postali najveći teret ovoj državi – kazao je Fazlić.

Predsjednik Federalnog saveza RVI Esad Delić, koji je prisustvovao sjednici, iznio je da je zatečen stanjem u HNK, gdje se, kako je naveo, očito, ne poštuje dogovor nakon niza sastanaka koji su on i federalni ministar za pitanja boraca održali s direktorom Instituta. Naglasio je da je posebno zatečen zbog, kako je naveo, krajnje nekorektnog ponašanja ljekarskog tima prema RVI.

Upravo je užasno poniženje od ljekarskog tima doživio 53-godišnji Kemal Čopelj, koji je teško ranjen početkom 1992. godine na Podveležju. Uz invalidnost, Čopelj se bori i protiv karcinoma pluća te jučer pred brojnim novinarima nije mogao sakriti suze.

Prvi put, kazao je, njegova invalidnost je ocijenjena na 40 posto, a revizijom iz 2005. godine dobio je 80-postotnu invalidnost. Ipak, kako je ispričao, među prvim RVI ponovo je vraćen na 40 posto te je sa 500 KM „spao“ na 57 KM.

– Imam dvojicu sinova, suprugu, snahu, unuka, niko ne radi… Od sekiracije sam obolio. Borim se za život. Moji dani su odbrojani i sve bih to prebolio, ali posljednji put kad sam bio na reviziji, ljekar uopće nije obraćao pažnju na medicinsku dokumentaciju. Tražio je da mu pokažem gdje sam ranjen. Tako mi je snažno upro u stomak da sam jedva došao do vrata i ispovraćao se, i sad me boli – jedva je ispričao Čopelj.

Različite ocjene

Rijad Balešić je već pet puta bio na reviziji i svaki put je, kazao je, dobio različitu ocjenu invalidnosti. Nikada mu, rekao je, nije priznat PTSP, a ima nalaz da je vojno nesposoban.

Poštivanje dogovora

Sjednici je prisustvovao i kantonalni ministar za boračka pitanja Oliver Soldo, koji je istakao da se Zakon o kontroli zakonitosti revizije provodi selektivno i neujednačeno te da ostavlja trajne posljedice na dignitet boraca i branitelja kojima se, kazao je, iz nekih čudnih razloga dovode u pitanje njihovo dostojanstvo i materijalna egzistencija.

rvi-hnk5

Nakon sjednice: Nepoštivanje digniteta 

Podvukao je da je Zakon trebao izdvojiti one koji su lažni invalidi te njih tretirati i poduzimati akcije i mjere i obećao da će ponovo od Federalnog ministarstva za pitanja boraca Federacije tražiti poštivanje svih dogovora postignutih u vezi s priznavanjem invalidnosti.

Autor: M. SMAJKIĆ

(trazim.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime