Mostar: Restauracija primjerka Kur’ana iz 16. stoljeća

0
23

news-2013-Novembar-kur_an_aa2_830156304Mostar – Jedno od najvrijednijih rukopisnih djela napisanih u povijesti Mostara, primjerak prepisa Kur’ana, iz 16. stoljeća uskoro će biti restaurirano

Riječ je o prijepisu Kur’ana s kraja 16. ili s početka 17. stoljeća. Rukopis će restaurirati prof.dr. Ćazim Hadžimjelić kroz projekat Evropske unije, Manubalk kojeg provode u Bosni i Hercegovini na polju očuvanja i obnove pisanog kulturnog naslijeđa u područjima sukoba na zapadnom Balkanu. Zbog skromnosti prepisivača da svoje ime ne stavljaju uz Božije riječi kaligraf ovog iznimno vrijednog djela ostao je nepoznat, kao i godine u kojoj je dovršen ovaj rijedak primjerak.

 Tokom rata i nakon rata više puta Muftijstvo je mijenjalo sjedište. Zajedno sa sjedištem Muftijstva premještani su i primjerci Kur’ana. Jedan od njih, onaj sa manjom umjetničkom vrijednosti, prepisao je izvjesni Muhamed u Kairu 868 godine po hidžri, prije 570 godina.

 Primjerak je ukrašen 24-karatnim zlatom koje ne oštećuje stranice. Kur’an je napisan muhakak pismom. Svaka ruža  (đul) koji označavaju kraj  kontekstualnog kur’anskog kazivanja je jedinstveno izrađena. Po svojoj umjetničkoj vrijednosti spada u sam vrh islamske minijature“, ocijenio je prof. Hadžimejlić.

On kaže da je ovaj primjerak prepisa Kur’ana jedinstven u svijetu zbog činjenice da su komentari kur’anskog teksta ispisani u savršenim umjetničkim oblicima.

„Svaki početak sure ukrašen je  zlatom na savršenoj likovnoj cjelini, takozvanim unvanima. A svaki unvan je jedinstven umjetnički dojam. Ispisani su zlatom koje je prethodno moralo biti pripremljeno u posebnu smjesu. Toj smjesi od zlata dodavan je između ostalog i med“, pojašnjava prof Hadžimejlić. Hadžimejlić je imao priliku restaurirati sličan primjerak prijepisa Kur’ana u Turskoj.

On nije mogao procijeniti stvarnu vrijednost ovog umjetničkog djela, koje, za razliku od klasičnih umjetničkih djela, nije bilo samo izloženo, već je svakodnevno korišteno. Zbog svih specifičnosti koje sadrži ovaj primjerka sačuvan u Mostaru Hadžimejlić smatra kako sadrži toliko detalja koji bi bili dovoljni za cijelu doktorsku disertaciju.

„Samo jedna stranica u kući ili na poslu bila bi dovoljna za ponos svakog kolekcionara“, kazao je Hadžimejlić.

Na pitanje novinara Anadolije kolika je stvarna vrijednost ovog nesvakidašnjeg umjetničkog djela definirano na način koliko bi njemu, kao izvrsnom kaligrafi i restauratoru trebalo da napravi približnu repliku Hadžimjelić je kazao da bi na rukopisu trebao raditi oko godinu i po, na minijaturama godinu dana, a na izradi korica koje bi priličile ovoj vrijednosti, također, godinu dana.

„Nemoguće je procijeniti stvarnu njegovu vrijednost. Ali sigurno spada u sam vrh islamske umjetnosti na tlu Evrope“, kazao je Hadžimjelić.

On je najviše oduševljenja pokazao gledajući početne i završne stranice ovog prijepisa ukrašene zlatom. Na zlatnoj podlozi na kraju prijepisa napisana je arapskim jezikom rečenica „Ovo djelo je završeno sa iskrenošću i zahvalnošću“

Jedan sličan rukopis ovom prijepisu Kur’ana nalazi se i u Karađoz-begovoj džamiji.  Primjerak Kur’ana u ovoj džamiji je dostupan pogledima svih posjetiteljima džamije, bez obzira radi li se o džematlijama ili turistima. Izložen je u posebno izrađenoj vitrini. No i on hitno treba restauratorsku intervenciju. 

 

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime