Mostar (ne)će biti glavni grad Federacije

2
23

f05795b506349623c59a04507f88efa6PIŠE: Adnan DEMIĆ

Pitanje preseljenja titule glavnog grada Federacije BiH iz Sarajeva u Mostar nakon dugo vremena ponovo je aktualizirano.

Iako predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ovu ideju negira, zapravo objašnjava kako je riječ samo o preseljenju Vlade FBiH u Mostar, u samom gradu na Neretvi ova inicijativa je dobro prihvaćena i već se vjeruje da će i Vlada i sva resorna ministarstva preseliti u Hercegovinu.

Prve reakcije

Trenutno pet ministarstava u Vladi FBiH sjedišta imaju u Mostaru, ali je riječ o dvojnim prostorijama. Preseljenjem svih ministarstava u Mostar postigla bi se, tvrde zagovarači ove ideje, znatna ušteda. Ideja je, prema riječima predsjednika GO SDA Mostar Salema Marića, aktualizirana još prije tri godine. Prijedlog je potekao od Gradskog odbora SDA Mostar, koji je potom iznesen na sjednici Glavnog odbora stranke.

– Ideja, ipak, nikada nije provedena u zaključak nekog od viših stranačkih organa, što bi, vjerujemo, sad mogao biti slučaj. Dok se ne steknu politički preduslovi za proglašenje Mostara glavnim gradom Federacije BiH, ideja je da Vlada i sva ministarstva presele ovdje, s obzirom na to da Mostar ima kapacitet sve to prihvatiti, a što bi, bez sumnje, imalo i pozitivan odjek u kompletnom gradu, objašnjava Marić.

U slučaju da Mostar zaista postane glavni grad FBiH, nužno bi došlo do promjene u samom Ustavu, s obzirom na to da u njemu stoji da je glavni grad Federacije – Sarajevo. Za takvo što u Parlamentu FBiH potrebna je dvotrećinska većina, koju bi koalicija SDA, HDZBiH, SBB, A SDA i Stranka za BiH mogla osigurati. Prve reakcije političkih subjekata iz grada Mostara su, prema Marićevim tvrdnjama, pozitivne.

– Uvijek postoje i dušebrižnici koji sve što radimo kvalifikuju kao posao na nacionalnoj osnovi, ali manje-više gotovo niko nema ništa protiv. Mislim da mostarski gradski odbori HDZ-a, SDP-a, SBB-a, SBiH i ostalih stranaka nisu protivnici ideje, dodaje Marić.

Predsjednik KO SDAHNK-a Edin Mušić već je konstatovao da bi ovaj potez bio višestruko koristan za cijelu Hercegovinu. Ideju je podržao i predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba, kazavši da bi grad na Neretvi na taj način dobio novi zamah u privrednom smislu. Iz HDZ-a BiH su i u prošlosti predlagali premještanje glavnog grada FBiH u Mostar, a o najnovijoj inicijativi pozitivno se izjasnio i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Ideja da Mostar postane glavni grad Federacije stara je skoro dvije decenije. Poseban status ovog grada istaknut je Vašingtonskim sporazumom 1994, dok je Madridskom deklaracijom četiri godine kasnije Vijeće za implementaciju mira predložilo da Mostar bude glavni grad Federacije. Tada su propisani uslovi koji moraju biti ispunjeni kako bi se inicijativa u konačnici podržala. Suština postavljenih uslova bila je stvaranje jedinstvenog i otvorenog grada, nezavisnog sudstva, te povratak stanovništva u prijeratne domove.

Gradnja u centru

Uslovi su to koji su, makar formalno, do danas ispunjeni, što će reći da ništa više ne stoji na putu ponovnog pokretanja inicijative da Mostar kao administrativno središte Federacije zamijeni Sarajevo. Odranije je u planu izgradnja zgrade Vlade FBiH u centru Mostara, a nedavno je Vlada FBiH formirala komisiju koja će raditi na iznalaženju smještaja za pet ministarstava čije je sjedište u Mostaru. Niko, međutim, ne govori da li bi premještanjem glavnog grada FBiH u Mostar bili zatvoreni svi Vladini uredi u Sarajevu niti šta bi se desilo sa službenicima zaposlenim u Sarajevu.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

    • Takodjer.Mostar za prijestoni grad Herceg Bosne.Bosnjaci ce imat sva manjinska prava i mogucnost drzavljanastva i drzave Herceg Bosne i drzave Hrvatske.

      0

      0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime