Mostar: Dodijeljena priznanja najboljim studentima u Federaciji BiH

0
4

 

Mostar – Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović uručila je danas u Mostaru najboljim studentima u Federaciji BiH zaslužna priznanja i jednokratne novčane pomoći za izvrstan uspjeh ostvaren u prošloj akademskoj godini.

Sredstva jednokratne financijske potpore u iznosu od 57 600 maraka, odnosno 800 maraka po studentu, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti iz Proračuna Federacije BiH za 2015. godinu.

Studente su nominirala 72 fakulteta koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih institucija u FBiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar i Sveučilište u Mostaru) i to po jednog sa svakog fakulteta čiji je prosjek ocjena od 10 ili skoro 10, odnosno 5 ili blizu 5.

Prema riječima ministrice Dilberović, spomenuto ministarstvo je s 800 maraka podržalo i osam najboljih studenata Roma. Također, ove godine su imali i najveći broj aplikanata studenata s invaliditetom i njih 28 su podržali s po 2 000 maraka.

– Ovo je simbolična potpora Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i veća je težina na tzv. psihološkoj potpori. Mi ovim činom nećemo potaknuti ostanak studenata u BiH, ali tome mogu doprinijeti kvalitetni programi daljeg usavršavanja i specijalizacije kadrova koji su potrebni BiH ili Europi te svakako brižljiv sustavan i operativni plan zapošljavanja mladih – zaključila je federalna ministrica, dodajući kako najbolji ipak moraju imati prednost.

(informativa.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime